ANNONS

Jobben avgör valet för Botkyrkaborna

Det är flera år sedan Nazneen hade ett ordinarie jobb. Hon utbildade sig till lärare i Pakistan och hoppas nu att den utbildningen ska valideras och godkännas i Sverige.
Det är flera år sedan Nazneen hade ett ordinarie jobb. Hon utbildade sig till lärare i Pakistan och hoppas nu att den utbildningen ska valideras och godkännas i Sverige.
Botkyrka har länets näst högsta arbetslöshet.

Norsborgsbon Nazneen berättar att hon inte haft ett riktigt jobb sedan 2010. Precis som många andra Botkyrkabor tycker hon att jobben är den viktigaste frågan i valet.
ANNONS

När arbetslöshetssiffrorna kom för juli hade Botkyrka en arbetslöshet på 12 procent – den näst högsta siffran i länet.

Arbetsförmedlingen förklarar placeringen med att kommunen har förhållandevis billiga bostäder, vilket gör att fler med sämre ekonomisk grund bosätter sig i kommunen.

– Danderyd, Vaxholm och Täby ligger lägst i statistiken och har oftare dyra bostäder dit du bara kan flytta om du har jobb, säger Julia Asplund, analytiker.

Vidare ser Arbetsförmedlingen att Botkyrka har en högre andel utrikesfödda än de flesta andra kommuner.

– Det behöver inte vara en nackdel, men nyanlända har oftare problem med språket och ett sämre nätverk, fortsätter hon.

I Hallunda centrum träffar vi Fittjabon Besrat Tedela. Han har jobbat som statistiker i Etiopien och fick permanent uppehållstillstånd för ett halvår sedan.

– Nu behöver jag lära mig språket och Sverige. Jag skulle också behöva hjälp med ett nätverk så att jag kan få kontakt med statistiker här, säger han.

Till arbetskrafts- och kompetenscenter i Tumba kommer Norsborgsbon Nazneen George. Hennes cv är långt, men senast hon hade ett riktigt jobb var 2010. Sedan 90-talet har hon varit på många praktikplatser.

– Men det leder inte någonstans. Jag behöver en praktik som leder till jobb, säger hon.

ANNONS

Botkyrkas partier är väl medvetna om problemen med arbetslöshet i kommunen, och nu börjar kampen om väljarna på allvar. Socialdemokraterna lovar att halvera arbetslösheten till 2020, men nu närmast att fortsätta med ungdomsgarantin från 2010 som innebär att unga mellan 18 och 25 år ska vara garanterade jobb, praktik eller utbildning, samt att sommarjobb till alla gymnasieungdomar från i somras ska fortsätta. Partiet talar om att förstärka garantin.

– Vi vill skapa en väg in för de unga som behöver jobb, praktik eller utbildning. Kommunens vägledning och Arbetskompetenscenter flyttar ihop samtidigt som vi förbättrar samarbetet med Arbetsförmedlingen. Ingen ung ska gå på socialbidrag, säger Jill Melinder som är ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Moderaternas gruppledare Jimmy Baker tycker att Socialdemokraterna fortsätter på en inslagen väg som inte fungerar.

– De talar om jobb som inte är riktiga jobb utan tillfälliga sysselsättningar. Det är tredje valrörelsen de talar om det här, men satsningarna leder ingenstans.

Han menar att kommunen i stället måste vara ännu mer på tå gentemot företag.

– När exempelvis ett företag kommer och behöver mark ska det redan finnas olika alternativ att välja mellan, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.