”Jobbgarage” ska få unga in på arbetsmarknaden

Marc, Bashir, Tomas och längst till höger Amal, ska få ungdomar att hitta in på arbetsmarknaden. På bilden syns också Bernt Rosengren och Petra Jansson från arbetsförmedlingen.
Marc, Bashir, Tomas och längst till höger Amal, ska få ungdomar att hitta in på arbetsmarknaden. På bilden syns också Bernt Rosengren och Petra Jansson från arbetsförmedlingen.
900 unga saknar jobb i Tensta.

Nu öppnar en arbetsförmedling bara för unga här – man ska kunna hänga, spela tevespel eller kanske mecka med bilar.

– Vi kallar det för ett jobbgarage.

Namnet syftar på fenomenet där unga bryter sig in i garage i Tensta, bara för att han någonstans att vara. Nu kan de få vara här istället, berättar Marc Hinz. Han är en av dem som ska locka Tenstaungdomar till den nya arbetsförmedlingen.

Just nu är det över 900 unga som är arbetslösa bara i Tensta. Några är inskrivna på arbetsförmedlingen, medan många andra står helt utanför systemet.

– Vi vet att många bara vill hjälpa familjen att fixa pengar och då faller man i de gamla vanliga mönstren. Men vi vill försöka ge dem en möjlighet att tjäna sina pengar lagligt, säger Marc.

Precis som de andra marknadsförarna kommer han från Tensta. Tanken är att de har bättre förutsättningar att förstå dem som bor här: vad de behöver för att börja söka ett jobb, en praktikplats eller kanske börja läsa vidare.

– Förutom att söka jobb, ska unga kunna komma hit, chilla, spela tevespel eller kanske mecka med bilar, säger Marc.

Ambitionen är att man håller öppet till tio på kvällen och att man till och med ska kunna laga mat här.

Men, understryker Petra Jansson som är projektledare från arbetsförmedlingen, det ska inte vara en fritidsgård. Målet är att få folk att skriva in sig på arbetsförmedlingen för att söka jobb eller vidareutbildning.

– Vi har inlett samarbeten med stora svenska arbetsgivare som Ica och Ikea som ska kunna erbjuda åtminstone praktikplatser till en början, säger hon.

Det är inte heller meningen att det ska bli ett typiskt ”killhäng”. Det är lika stort fokus på att få unga kvinnor att söka jobb.

– Vi ska ha speciella aktiviteter för tjejer, säger Amal Mohammed som också ska jobba här.

Personalen menar att de problem och bråk som tidigare funnits på fritidsgården Blå huset inte kommer finnas här.

– Här är det de unga själva som ska berätta hur verksamheten ska se ut, säger Marc

Fakta

Tensta – en del av Unga in.

Unga in är en satsning som ska få in ungdomar mellan 16 och 24 år på arbetsmarknaden

Unga in finns på fem andra ställen i Sverige, bland annat på Fryshuset.

Totalt har man haft 600 deltagare. 20 procent har fått jobb. 30 procent har börjat plugga.