Min lokala hjälte

”Jobbgarage” ska ge ungdomar jobb

Marc, Bashir, Tomas och längst till höger Amal, ska få ungdomar att hitta in på arbetsmarknaden. På bilden syns också Bernt Rosengren och Petra Jansson från arbetsförmedlingen.
Marc, Bashir, Tomas och längst till höger Amal, ska få ungdomar att hitta in på arbetsmarknaden. På bilden syns också Bernt Rosengren och Petra Jansson från arbetsförmedlingen.
870 ungdomar saknar jobb i Kista och Rinkeby.

Nu öppnar en arbetsförmedling bara för unga i västerort.

”Jobbgaraget” kallas förmedlingen, som ligger i Tensta.

– Vi kallar det för ett jobbgarage. Namnet syftar på fenomenet där unga bryter sig in i garage i Tensta bara för att ha någonstans att vara. Nu kan de vara här i stället, säger Marc Hinz, en av dem som anställts vid Arbetsförmedlingens projekt Unga in, med uppgiften att locka unga i området till den nya arbetsförmedlingen.

Just nu är nästan 900 unga mellan 16 och 24 år är arbetslösa i Rinkeby och Kista. Några är inskrivna hos arbetsförmedlingen, medan många andra står helt utanför systemet.

– Vi vet att många unga bara vill hjälpa familjen att fixa pengar och då faller man i de gamla vanliga mönstren. Men vi vill försöka ge dem en möjlighet att tjäna sina pengar lagligt, säger Marc Hinz.

Precis som de andra marknadsförarna kommer han från Tensta. Tanken är att det ger dem bättre förutsättningar att förstå dem som bor här och vad de behöver för att börja söka ett jobb, en praktikplats eller börja läsa vidare.

– Förutom att söka jobb ska unga kunna komma hit, chilla, spela tv-spel eller kanske meka med bilar, säger Marc Hinz.

Ambitionen är att hålla öppet till klockan tio på kvällen och att man till och med ska kunna laga mat här.

– Alla i den här åldern är välkomna, från Rinkeby, Husby, Kista och resten av västerort.

Men det ska inte vara en fritidsgård, understryker Petra Jansson som är projektledare från arbetsförmedlingen. Målet är att få folk att skriva in sig hos arbetsförmedlingen för att söka jobb eller vidare­utbildning.

– Vi har inlett samarbeten med stora svenska arbetsgivare som Ica och Ikea som ska kunna erbjuda åtminstone praktikplatser till en början, säger hon.

Det är inte heller meningen att det ska bli ett typiskt ”killhäng”. Det är lika stort fokus på att få unga kvinnor att söka jobb.

– Vi ska ha speciella aktiviteter för tjejer. säger Amal Mohammed som också ska jobba här.

Utöver det finns planer på jämställdhetsdiskussioner och kortare utbildningar i privatekonomi för dem som söker jobb här.

Enligt personalen kommer de problem och bråk som tidigare funnits på fritidsgården Blå huset inte att finnas här.

– Här är det de unga själva som ska få berätta vad de behöver och hur de vill att verksamheten ska se ut, säger Marc Hinz.

Vi vill försöka ge dem en möjlighet att tjäna pengar lagligt.marc hinz anställd på UNGA IN

Fakta

Unga ska in på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen i Tensta är del av Arbetsförmedlingens satsning Unga in,som ska försöka få in ungdomar mellan 16 och 24 år i arbetslivet. Projektet pågår till och med 2014.

Projektet finns på fem andra ställen i Sverige, bland annat i Fryshuset i Stockholm.

Totalt har man haft 600 deltagare. 20 procent av dessa har fått jobb och 30 procent har börjat plugga.

Källa: Arbetsförmedlingen