Joggande poliser ger trygghet i höstmörkret

Anneli Lindqvist, polisen Carina Lindström och Angelica Högberg vid Älvsjö IP.
Anneli Lindqvist, polisen Carina Lindström och Angelica Högberg vid Älvsjö IP.
Glöm sprinttempo och maratonsträckor. När poliskontoret i Älvsjö bjuder in allmänheten till joggingturer kan alla vara med.

– Vi är inte supervältränade, säger polisen Carina Lindström.

Carina Lindström gnuggar sina händer mot varandra för att få upp lite värme. Det är torsdag kväll vid Älvsjö IP och personalen vid poliskontoret i Älvsjö ska ut och jogga. Alla är välkomna att haka på.

– Det här är ett jättebra sätt att träffa människor som bor i området. Vi får mycket tips om vad som är på gång och många är nyfikna på vårt arbete, säger Carina.

Inför kvällens joggingtur har poliskontoret för första gången gått ut med information på Facebook. Det hoppas de ska locka fler till joggingrundorna som man kört varje höst och vår sedan 2010.

Bland dem som slutar upp den här kvällen finns Angelica Högberg och Anneli Lindqvist. De bor båda i närheten men det är första gången de följer med polisen på joggingrunda.

– Jag läste om det på Facebook och tyckte det lät som en rolig grej. Jag har mycket energi och vill verkligen komma igång, säger Angelica Högberg.

Men hon säger att hon inte skulle ge sig ut och jogga i mörkret på egen hand.

– Nej, det känns tryggare att vara ett par stycken.

Poliserna brukar få en hel del frågor när de berättar om sina joggingrundor. Många undrar hur långt de springer och hur snabbt.

– En del verkar tro att vi är supervältränade, men så är det inte. Och vi anpassar oss efter gruppen. Sedan beror det ju på dagsformen också, säger Carina och skrattar.

– Ingen av oss är någon ”ironman”, fortsätter kollegan Lasse Englund.

I stället för att jogga går han raskt med stavar.

Efter knappt fyra kilometer ute i elljusspåret är gruppen tillbaka vid idrottsplatsen.

– Jag kommer absolut att köra igen. Det är lättare att komma igång med träning om man är flera, säger Angelica Högberg.

Under tre torsdagar framöver joggar poliskontoret klockan 19, med start vid Älvsjö IP.