ANNONS

(rubrik saknas)

En joggingtur är ett bra sätt för en besökare att uppleva en storstad.

Två gånger i veckan erbjuder Radisson Blu Waterfront sina gäster en guidad löprunda. Lokaltidningen Mitt i hängde på runt Riddarfjärden en tidig morgon.
ANNONS

Strax före klockan 7 står de i receptionen i tajta löparkläder. Sebastien Normand från Paris, Dan Jordal från Oslo och Ian Davis från Leeds är redo för en morgonjogg.

– Är det någon som vill köra 4,5 kilometer eller vill alla springa 8,5? frågar Jeppe Jørgensen som ska guida hotellgästerna på dagens runda.

De anställda på hotellet turas om att jogga med gästerna. En populär arbetsuppgift. I dag får Jeppe sällskap av kollegan Håkan Ask som hänger med bara för att få ett extra träningspass.

– Vi började med det här för att ha ett komplement till gymmet. Jag tycker att det är jättekul. Vi springer i ganska lugn takt så jag hinner prata en del om Stockholm under tiden. Det finns så mycket att säga om stan, säger Jeppe som själv kommer från Danmark.

Hur många gäster som dyker upp i receptionen varierar kraftigt, från bara ett par–tre stycken som i dag till ett drygt tio­tal, berättar Jeppe.

Ingen av gästerna invänder mot 8,5-rundan, så det blir en tur runt Riddarfjärden. Vi joggar över till Kungsholmen, förbi stadshuset och ner på Norr Mälarstrand. Stan visar upp sig från sin bästa sida när solen glittrar i vattnet.

– Fantastic! säger Ian Davis som är i Stockholm för arbete i tre dagar.

– Jag gillar att springa och gör det gärna när jag besöker en stad. Men det är lätt att springa vilse så att få en guidad löprunda är perfekt, fortsätter han.

Även om det inte går så illa att man springer vilse så riskerar den som inte känner till stan att hamna på trista och hårt trafikerade gator. Dessutom är det kul att ha sällskap, tycker Sebastien Normand. Precis som Ian Davis är han i stan på grund av ”business”. Det är även den tredje joggande gästen, Dan Jordal.

ANNONS

– Ja, jag är ofta här och jobbar. Och jag brukar alltid vara med på de här rundorna. Jag har fullt upp med jobb när jag är här, den här timmen är faktiskt den enda fritid jag har, säger han.

Under sommaren minskar klart andelen konfererande affärsmän till förmån för semesterfirare. Men det betyder inte att färre gäster dyker upp på de guidade joggingturerna, berättar Jeppe Jørgensen.

– Det är ju ett bra sätt att se stan, även för turister, säger han.

Så ta med er tipset om ni ska på storstadssemester i sommar. Ut och jogga! Och har hotellet ingen organiserad löptur för gästerna så kan de säkert åtminstone komma med förslag på bra på rundor.

Fakta

Joggar med ­hotellgästerna

Fakta

w Radisson Blu Waterfront började med löprundor för sina gäster 2013.

w Tisdagar och torsdagar klockan 7 ger de sig iväg, antingen 4,5 eller 8,5 kilometer.

w En eller två från personalen springer alltid med.

w Åter vid receptionen får löparna vatten, smoothie, frukt och en handduk.