ANNONS

Joggare samlas i protest mot våld

Polisen fortsätter att utreda det misstänkta mordet på en 21-årig kvinna i Runbys joggingspår. Väsbyborna är chockade men nu samlas motionärer för att återta skogen.

– Våldet får inte vinna, aldrig någonsin, säger Joakim Petersson, träningsprofil i Väsby.
ANNONS

Eftermiddagssolen silas mjukt ner mellan lövträd, granar och tallar i joggingspåret i Runby. Här, nära det populära utegymmet och de mest befolkade delarna av spåret, skedde det misstänkta mordet på en joggande 21-årig kvinna som skakat hela Väsby. Alla som Lokaltidningen Mitt i träffar på plats dagen efter mordet är berörda.

– Det kunde lika gärna hänt mig. Många känner sig osäkra och kollar med ett extra öga över axeln, säger Malin Bystedt, 24, som bott i Upplands Väsby i hela sitt liv.

Blommorna, ljusen och hälsningarna till den avlidna kvinnans familj intill starten av spåret är många.

Samtidigt som människor känner sig rädda efter mordet har en annan känsla väckts hos Väsbyborna. Man vill återta skogen och bekämpa rädslan.

Samma kväll som polisen hävde avspärrningarna vid mordplatsen genomförde den ideella föreningen Team Pannben en joggande manifestation mot våld i Runbymotionsområde. Runt 25 personer joggade eller gick i spåren.

– Visst var vi lite tveksamma. Men polisen tyckte att det var okej. Stämningen var såklart dämpad, säger Joakim Petersson, initiativtagare till föreningen.

Team Pannben är en ideell träningsförening som erbjuder de nära 900 medlemmarna gratis träning i kommunens motionsspår.

– Några av våra medlemmar vågade sig inte ut i skogen efter mordet. Nu vill vi visa att vi som vill träna med människor kan göra en samhällsinsats bara genom att finnas. Våldet får inte vinna, aldrig någonsin, säger Joakim Petersson.

Team Pannben och ett hundratal personer joggade även runt Runbyspåret klockan 18 i söndags kväll som en markering mot det som hänt.

ANNONS

I en aktion mot våldet, initierad på Facebook, uppgav över 20 000 personer runt om i landet att de tänkte jogga vid samma tid för att hedra den döda kvinnan.

Även andra ideella krafter har engagerat sig för att stödja oroliga människor, bland andra Svenska kyrkan, Tjejjouren och kommunens Posumgrupp.

Polisen fortsätter att utreda händelsen som ett misstänkt mord. I måndags förmiddag hade man ännu inte någon misstänkt gärningsman.

Ett hundratal joggare gav sig ut i spåren i söndags kväll, i en manifestion mot våldet.

Fakta

150 tips har kommit in till polisen

En 21-årig kvinna gav sig förra tisdagskvällen ut för att jogga i ett motionsspår i Runby.

Vid 21.30-tiden anmäldes hon saknad. Familjen letade men kunde inte hitta henne i området.

Klockan 02.05 i onsdags morse hittades den 21-åriga kvinnan död.

En förundersökning om mord pågår. Cirka 150 tips har kommit in från allmänheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.