ANNONS

Joggingmördaren kan vara psyksjuk

Mitt i den 15 september.
Mitt i den 15 september.
Mitt i den 11 augusti.
Mitt i den 11 augusti.
19-åringen hade återkommande tankar på att skada andra. Och mordet beskriver han själv som helt oprovocerat.

Enligt en liten sinnesundersökning misstänks mannen ha en psykisk störning.
ANNONS

I utredningen slås det fast att mannen kan misstänkas ha en allvarlig psykisk störning, både under gärningen och vid undersökningen.

Den ansvarige läkaren, som är specialist i psykiatri, rekommenderar att Väsbybon nu genomgår en större rättspsykiatrisk undersökning, vilket är avgörande för om mannen kan dömas till fängelse.

Enligt paragraf 7-undersökningen, tidigare kallad liten sinnesundersökning, har 19-åringen haft mångåriga besvär med återkommande depressioner och sociala svårigheter. Han har haft kontakt med den psykiatriska öppenvården och diagnostiserats med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Han har själv sagt att han mobbats.

Mordet på Ida Johansson skedde i motionsspåret i Runby i början av augusti. Runt 800 personer topsades innan polisen fick en träff på 19-åringens dna. Mannen har erkänt mord och i rapporten från sinnesundersökningen framkommer det att han själv beskriver handlingen som helt oprovocerad.

Enligt rapporten ska mannen under samtalen inte ha visat tecken på aggressivitet eller djupare depression. Läkaren dokumenterar att 19-åringen ”ger god formell kontakt” men verkar spänd och ångestpåverkad. Det framkommer dock att mannen haft återkommande tankar på att skada andra.

Enligt Attunda tingsrätt finns ännu inget beslut om den större rättspsykiatriska undersökningen ska genomföras eller inte.

Lokaltidningen Mitt i har sökt åklagaren Robert Näppi och mannens advokat Sofia Björksten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.