Joggingtur med snuthäng

Polisassistenterna Mikael Örnjäger och Frida Ölvestad tar fart mot joggingspåret.
Polisassistenterna Mikael Örnjäger och Frida Ölvestad tar fart mot joggingspåret.
Känns det olustigt att ge sig ut på en springtur i höstmörkret?

Då kan du hänga med när polisens har trygghetslöpning i Ektorp varannan vecka.

Springturen är ett sätt att skapa kontakt med Nackaborna och att bli mer synliga.

Uppslutningen är något lägre än vanligt utanför närpoliskontoret i Ektorp centrum. Men fyra personer med ångande andedräkt har trotsat det kyliga vädret för att hänga med polisassistenterna ­Mikael Örnjäger och Frida ­Ölvestad på kvällens springtur.

Grundtanken med att anordna joggingrundor tillsammans med Nackaborna är att skapa en mötesplats där medborgare får möjlighet att träffa polisen under avslappnade former.

– Åker vi ut på ett jobb är det inte lika lätt att få kontakt. Nu skalar vi bort uniformen och kan prata lite och umgås, säger Mikael Örnjäger som är en av initiativtagarna.

Den som är ute efter att tävla med polisen göre sig dock inte besvär. Tempot är lugnt och anpassat för att alla ska kunna hänga med och för att deltagarna ska kunna snacka med varandra under joggingturen.

Men syftet är inte bara socialt. Löpningen varannan vecka riktar sig också till dem som inte vågar springa ensamma i mörkret. Samtidigt ska polisnärvaron bli tydligare i området.

– På det här sättet kommer vi ut och syns i kvarteren. Med tanke på alla villainbrott är det bra om vi kan komma närmre medborgarna och inte bara sitta i radiobilen på dagarna, säger Mikael Örnjäger.

Vad pratar ni om när ni är ute?

– Det blir mest småprat, som hur man trivs i Nacka och var man bor. Men även professionella frågor, som var man ska vända sig om man har ett problem, eller hur det funkar om man ska anmäla saker.

Hans Cahling har hakat på polisens trygghetsjogg trots att han bor i Tyresö. Liksom de övriga deltagarna är det mest det sociala som lockar.

– Jag fick reda på det här via Facebook. Jag är med i flera andra jogginggrupper och försöker träna upp mig till milen, säger han.

Enligt en underökning från Brottsförebyggande rådet har andelen svenskar som känner sig otrygga när de går ut sent på kvällen minskat rejält de senaste åren, från 21 procent 2006 till 15 procent 2012. Men enligt samma undersökning tror många att brottsligheten har ökat under senare år.

Hans Cahling är inte själv oroad men tycker att trygghetssatsningen är bra för dem som drar sig för att springa själva när hösten faller på.

– Det är en risk att löpa ensam i oupplysta spår och jag tror att många tjejer drar sig för att ge sig ut.

Ingen föranmälan krävs för att följa med närpolisen ut och springa.

Fakta

En halvtimme varannan vecka

Trygghetsjoggen anordnas varannan vecka av närpolisen i Ektorps centrum. Samling sker utanför stationen.

Vilken veckodag det blir beror på hur arbetsschemat ser ut och annonseras därför ut på polisens hemsida några dagar i förväg.

Rundan är fem kilometer lång och går genom varierade områden. Sträckan tar omkring en halvtimme att avverka i lugnt tempo.

Nackapolisen körde sin första trygghetsjoggning förra våren och grundsyftet är att få bättre kontakt med medborgarna.