Johan är en i gänget i klass 9A

Johan Rahm och hans elevassistent Daniel Cederqvist har tillbringat ett decennium ihop. Nu skiljs de åt när Johan ska börja gymnasiet.
Johan Rahm och hans elevassistent Daniel Cederqvist har tillbringat ett decennium ihop. Nu skiljs de åt när Johan ska börja gymnasiet.
Johan tillsammans med sin pappa Mats Rahm, sin elevassistent Daniel Cederqvist och mamma Kristina Rahm.
Johan tillsammans med sin pappa Mats Rahm, sin elevassistent Daniel Cederqvist och mamma Kristina Rahm.
Den här veckan sjunger 11 000 förväntansfulla skolbarn i Sollentuna ”Den blomstertid”. En av dem är 16-årige Johan Rahm som går ut nian.

I sin klass är han en i mängden, men samtidigt helt unik.

Den här veckan fylls Sollentuna av ledighetsrusiga barn och ungdomar. En av dem är 16-årige Johan Rahm. På torsdag sjunger han sommarsånger tillsammans med sina klasskamrater i 9A på Helenelundsskolan. .

– Det känns bra och lite pirrigt att gå ut nian, säger han.

I tio år har han varit en i gänget. Han har läst med de andra, men enligt särskolans läroplan.

– Mitt favoritämne är bild. Där man kan rita, skulptera och skapa saker.

Det märks på det fina betyget i ämnet: A. I snitt går Johan ut med C. Men att han skulle lyckas så bra var inte självklart. När föräldrarna Mats och Kristina Rahm för tio år sedan ville att ­Johan skulle gå i en vanlig klass, i stället för på särskolan, var många skeptiska.

– Vi hade inte en aning om hur länge det skulle funka, så vi tog ett år i taget. Och nu har det funkat i alla år! Men det har inte varit en principsak, utan har hela tiden ­varit för Johans skull, säger Mats.

I dag vet människor i området vem Johan är. Han blir igenkänd på Ica. Folk stannar och hejar när han går hem från skolan.

– Vi tror på öppenhet och prestigelöshet. Det är också ett sätt för alla barnen på skolan att lära känna någon med funktionshinder. En dag när de har vuxit upp, och kanske blivit arbetsgivare, och ska anställa någon kanske de minns Johan och vågar provanställa en funktionshindrad, säger Kristina.

Svenska downföreningen menar att många föräldrar till barn med downs syndrom får kämpa för att välja en annan skolgång än särskolan. Men att de flesta har positiva erfarenheter av att barnet går i grundskoleklass.

– Det blir allt vanligare och det är inte bara för den funktionshindrades skull, utan alla andra får också en ökad förståelse för människors olikheter, säger Bernt Ljungquist, ansvarig för skol­frågor på Svenska downföreningen.

Till hösten börjar Johan på Häggviks gymnasium.

– Jag ska gå restaurang, bageri och hotell. När jag bli stor ska jag bli kock och laga spagetti carbonara, säger han.

Men först ser han fram emot sommarlovet.

– Det känns bra att sluta, men jag kommer att sakna honom, ­säger han och pekar på elevassistenten Daniel Cederqvist som funnits vid hans sida i tio år.

Fakta

Johan och 896 till går ut nian

I år går 897 elever ut nionde klass i Sollentuna.

Totalt firar 11 059 grundskoleelever skolavslutningen de närmaste dagarna.

På kommunala Rubeck springer 589 studenter ut i morgon.

På de övriga fem gymnasierna i kommunen tar totalt 266 elever studenten.