Johan Glans glänser i Laholm

Enligt Johan Glans tar Skatan-gänget ut svängarna mer i långfilmen än på tv. ”Det här ligger nämare vår privata humor”, säger han.
Enligt Johan Glans tar Skatan-gänget ut svängarna mer i långfilmen än på tv. ”Det här ligger nämare vår privata humor”, säger han.
Pinsamma parögonblick, blottare, cancer och norrmän Nu åker tio­årsjubilerande Kvarteret Skatan-gänget till Laholm i en första långfilm. I spetsen hittar vi Södermalmsbon Johan Glans.

Pinsamma parögonblick, blottare, cancer och norrmän. Nu åker tioårsjubilerande Kvarteret Skatan-gänget till Laholm i en första långfilm.

I spetsen hittar vi den alltid aktuelle Johan Glans.

Den stora frågan till Johan Glans, som också varit med och skrivit manus, är: Varför vill Kvarteret Skatan åka till Laholm?

– Ja det finns ingen bra anledning egentligen. Vi skulle göra en semesterfilm och spånade först kring storslagna ställen som Las Vegas, Gobiöknen eller ett skeppsbrott mitt i havet. Men sen blev vi anti det och så sa någon Laholm och vi började skratta för att det var så ospännande, säger han.

Johan Glans berättar att gänget i och med filmtiteln hade hoppats på att kamma hem priset för årets mest osexiga filmtitel.

– Tyvärr får vi ju nu se oss brädade nu i och med Lasse Hallströms nya film: ”Laxfiske i Jemen”.

Men titeln till trots, någon resa till Laholm blev det faktiskt inte. I stället drog filmteamet till Gotland.

– Det var främst av budgetskäl. Och vi är ju aldrig i stadsmiljö, så att så länge det fanns skog och strand spelade det ju ingen roll.

Kvarteret Skatan-gänget har länge pratat om att göra film av den framgångsrike tv-serien utan att ha kommit till skott.

Det blev därför upp till en stor beundrare, det vill säga SF-producenten Johanna Bergenstråle, att göra slag i saken.

– Det krävs nästan att någon utomstående gör det eftersom vi alla har så mycket på gång på egen hand med jobb och familjer. Men vi trivs verkligen jättebra tillsammans efter alla dessa år.

I filmen drivs det hej vilt med bland annat cancer, blottare och norrmän. Är ni medvetna om att inte är helt politiskt korrekta?

– Ja, vi har inte censurerat oss som i tv. Det här är idéer som vi tidigare skrattat högt åt och sen sagt: ”nää, om vi ska ta och vara allvarliga nu”. Men det här är nog ganska nära vår privata humor.

Enligt din hemsida blir ”Johan Glans blir bara roligare och roligare.” Kan man bli för rolig?

– Nej, inte som komiker.

Tycker du att du är rolig?

– Ibland, men inte alltid. Men någonstans måste man tycka att man är det som komiker. Annars är det ju vansinnigt att syssla med det här.

Är du rolig privat?

– Jag tycker nog det. Men på ett annat sätt än på scen. Det är ju inte så att jag showar, spexar eller drattar på ändan på fritiden.

Parallellt med filmsläppet gör Johan Glans även succé på Oscarsteatern med musikalen ”Spamalot”, som snart är uppe i 200 föreställningar. Och till hösten har han ett nytt stort projekt framför sig.

– Det blir stand up comedy-turné kallad World tour of Scandinavia. Det är en helt ny show som skiljer sig helt från min tidigare turné: World Tour of Skåne.

Fakta

Bor vid Nytorget

Namn: Johan Glans

Ålder: 37 år.

Familj: Sambon Sara och barnen Minni, 4 år, och Cilla, 1 år.

Bor: Nytorget, Södermalm. Kommer ursprungligen från Eslöv i Skåne.

Aktuell: Spelar Magnus i filmen ”Kvarteret Skatan reser till Laholm” med premiär på fredag. Spelar även i musikalen ”Spamalot” på Oscarsteatern.