Johan, 27: ”Folk var helt svarta i ansiktet”

Johan Nilsson Borssén brand i Rågsved
Johan Nilsson Borssén flydde branden men väckte flera av grannarna på vägen ut.
Johan Nilsson Borssén, 27, låg vaken med sin sovande sambo och drygt 1-årige son på första våningen i höghuset i Rågsved. Då hörde han brandlarmet och gav sig ut i trapphuset för att väcka grannarna.
– Det hade kunnat gå mycket värre, säger han.

Klockan var runt 11 på lördagkvällen när Johan Nilsson Borssén hörde brandlarmet gå av från våningen över honom på första våningen i höghuset på Bjursätragatan 8 i Rågsved.

Bredvid sig hade han sin sovande sambo och drygt 1-årige son.

– Jag väckte min sambo och sa att ”det där lät ju inte så bra”. Sen gick jag ut i trapphuset för att se efter, säger Johan Nilsson Borssén.

Där möttes han av brandrök och en till vaken granne.

– Jag hann inte ens ta min jacka utan sa åt sambon att vi måste ut och fick med oss barnvagn och en skötväska. Sen sprang jag och grannen runt och knackade på för att väcka andra.

Mötte rök och folk i pyjamas

Han är väl medveten om riskerna med att vända tillbaka in i en brinnande byggnad. Men Johan och grannens aktion kan ha varit livräddande.

– Hade vi inte varit så vakna hade det nog kunnat gå mycket värre.

Tillbaka i trappan möttes de av nyvakna grannar som fick bege sig ut i natten i bara pyjamasen.

– De som bodde högre upp var helt svarta i ansiktet av röken. Alla var chockade, säger Johan Nilsson Borssén.

brand rågsved

Foto efter branden. Foto: Privat.

”Hoppade från fjärde våningen”

Strax efter klockan fem på söndagsmorgonen hade räddningstjänsten släckt branden som höll sig till lägenheten på andra våningen.

Men brandutvecklingen var stor och minst fem personer fördes till sjukhus. Deras status är på förmiddagen ännu okänd.

– Jag såg även en person som hoppade från fjärde våningen, men det är skönt att det verkar gått bra, säger Johan Nilsson Borssén.

Under natten fick familjen tak över huvudet hos Johans svärfar och där kan de stanna i väntan på att få hjälp av försäkringsbolaget.

Klockan 12 på söndagen ska de boende få information av räddningstjänsten på Nya Rågsveds Folkets hus.

Folkets hus öppnade dörrarna

Och det var just där som fler av de evakuerade spenderade natten.

Leif Rönngren, ordförande i Folkets hus befann sig på lördagen i Malmö, men såg en nyhetsflash om branden och bestämde sig för att agera.

– Jag visste att vi hade folk på plats på Folkets hus på en fest. Så jag kontaktade dem och skrev ett inlägg på Facebook. Jag ringde även polisen och berättade att vi kunde ta hand om de evakuerade, säger han.

Folkets hus ligger drygt 200 meter från höghuset och där dukade vaktmästaren Frey upp med kaffe och smörgås till de drabbade som i natten tvingats lämna sina hem.

– Det kändes skönt att kunna hjälpa till, speciellt när det verkar gått relativt bra. Men det kändes även bra att folk var så villiga att hjälpa. På Facebookinlägget reagerade 30 personer ganska omgående.

Skärmklipp av Leif Rönngrens inlägg på Facebook.

Skärmklipp av Leif Rönngrens inlägg på Facebook.

Får vänta på undersökning

För de boende är det oklart när de kan få tillgång till sina hem igen och se omfattningen av eventuella skador.

Men polisen bekräftar att de inte kommer genomföra den tekniska undersökningen i dag och tillsvidare är rubriceringen grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Byggnaden är avspärrad och teknisk undersökning kommer ske så snart det är möjligt, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen.

Brand rågsved

Foto på fasaden efter branden. Foto: Privat.