ANNONS

Johan vägrar låta sig begränsas av livet

Johan Nordansjö när Mitt i Täby träffade honom för två år sedan.
Johan Nordansjö när Mitt i Täby träffade honom för två år sedan.
Föreläsare, författare, tvåbarnspappa och framgångsrik idrottsman. Täbybon Johan Nordansjö har inte låtit sin CP-skada hindra honom, trots omgivningens fördomar och okunskap. Nu vill han lära flera hur de ska nå sina mål i livet.
ANNONS

Mitt i träffade Johan Nordansjö för snart tre år sedan. Då hade han blivit fasthållen av två väktare inne i Täby centrum eftersom de inte tyckte att det var lämpligt att han var där själv.

– Jag förklarade att jag klarar mig själv men de ville inte tro mig, berättade han för Mitt i då.

Tävlat i Paralympics och fått familj

Bakgrunden till väktarnas bemötande berodde på Johans CP-skada, vilket för honom innebär ett fysiskt funktionshinder och ingenting annat. Både före och efter händelsen har Johan bloggat och föreläst om sitt liv, bland annat om prestationerna i Paralympics och om att hitta kärleken och få barn.

Nu är han en flitig föreläsare på skolorna runt om i Sverige och i Täby – näst på tur är tredjeklassarna på Byängsskolan i Täby.

– Vi människor kan mer än vi tror. Genom åren har jag mött många som tror att de inte kan nå dit de vill, några av dessa har inte ens försökt. Jag vill entusiasmera och inspirera människor till att tro att de kan genom att berätta min historia.

Lyckats med sina mål i livet

Han säger att trots att han föddes med en grav CP-skada på grund av syrebrist vid födseln, har han ändå lyckats med det han ville i livet.

– Genom att tro på att det kan gå ökar möjligheter att lyckas. Givetvis måste vi träna, studera, repetera eller vad vi gör i vår strävan, men grunden till att lyckas är att tänka ”jag kan”.

ANNONS

”På restaurang händer det ofta att servitören frågar min fru om vad jag vill äta”

Johan säger att mycket av hans föreläsningar också handlar hur man bemöter andra människor med respekt.

– Gå in i mötet med en ny person som om det vore ett oskrivet blad. Förutsätt alltid att hen kan förstå och prata. Prata inte med personen som om den vore ett barn.

Stöter du ofta på fördomar och okunskap när du är ute med din familj?

– Det har blivit bättre de senaste trettio åren, men det sker fortfarande. Exempelvis när jag är med min fru och mina två barn på Skansen är det många som tror att min fru är min assistent. På restaurang händer det att servitören frågar min fru om vad jag vill äta. De förutsätter att de inte kommer få något svar från mig för att jag sitter i rullstol eller för att jag okontrollerade rörelser, vilket känns förnedrande.

Vad vill du att de som lyssnar ska ta med sig efter din föreläsning?

– Jag vill att de får en kick och en inspiration om att själva börja sträva efter sina mål och förstå att det finns möjligheter att nå ända fram. Och för de som redan strävar, inspirera dem att sträva ännu mer.

Vad har du på gång nu?

– Jag håller på att slutföra min andra roman, det blir en självbiografi.

ANNONS