ANNONS

Johanna ordnar fikaträff för gamla på Kungsholmen

Johanna från Kungsholmen fikar med ensamma äldre.
"Det är bara mys och härligt", säger Johanna Rådén om fikaträffarna för äldre.
Johanna Rådén, volontär i organisationen Äldrekontakt, är med och ordnar fikaträffar för gamla människor på Kungsholmen för att de inte ska behöva sitta ensamma.
– Det känns bra att kunna göra något för de som bor i min närhet. Jag har inte så mycket pengar att ge men jag kan ge av min tid, säger hon.
ANNONS

Doften av nygräddad pizza sprider sig i lägenheten hemma hos fikavärden och volontären Peggy Westerberg.

– Åh vad fint, det här är så trevligt. Det är något man ser fram emot, säger Ingrid Åberg, 90, och slår sig ner vid det dukade bordet.

Johanna från Kungsholmen fikar med ensamma äldre.

Johanna Rådén med Ingrid Åberg och Barbro Söderlund .

Är spindeln i nätet

En söndag i månaden är det fikaträffar för ett 20-tal äldre på Kungsholmen genom den ideella organisationen Äldrekontakt. I den här gruppen är de åtta stycken som ses regelbundet och en av spindlarna i nätet är volontären Johanna Rådén, 24 år, som organiserar träffarna. Några dagar innan en fikaträff ringer hon samtliga i gruppen för att höra vilka som kommer.

Många sitter annars ensamma för det mesta och vissa har ingen anhörig alls

Johanna Rådén, volontär

– Då sätts glädjeprocessen igång. Det här är något de äldre ser fram emot, och till träffarna klär de upp sig. Många sitter annars ensamma för det mesta och vissa har ingen anhörig alls.

Hon blev volontär i Äldrekontakt för att hon ville göra något för de ensamma äldre på Kungsholmen.

– Det känns bra att göra skillnad samtidigt som man får så mycket tillbaka. Det här är inte som ett jobb, utan man skapar relationer. Man blir som en familj både med de äldre och med volontärerna. Det är också ett spännande utbyte av åsikter och ämnen vi diskuterar. Det är allt från politik till saker vi gjort tidigare i livet, men det kan också vara om årets Bachelor på tv är snygg eller inte, säger hon och skrattar.

Fler volontärer behövs

På Kungsholmen finns det flera äldre som står på kö för att få plats i en fikagrupp.

– Det behövs fler volontärer, men det är också jätteviktigt att vi når ut till fler äldre. Vi vill att man kontaktar oss om man är ensam eller om man vet någon som skulle vilja vara med.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Äldrekontakt

Äldrekontakt hjälper äldre att träffa nya vänner. Volontärer hjälper på tre sätt: Chaufförer­ skjutsar de äldre, fikavärdar­ öppnar sina hem och gruppledare organiserar­ volontärer. En söndagseftermiddag i månaden är det umgänge­ med fika. Läs mer: aldrekontakt.se