Johanna Möller frias för mordet på Värmdöbon

Värmdöbon Aki Paasilas grav grävdes upp efter misstankar om att han mördats av Möller.
Värmdöbon Aki Paasilas grav grävdes upp efter misstankar om att han mördats av Möller.
Hovrätten menar att det finns osäkerheter kring om maken dog en naturlig död eller inte. Därför friades under tisdagen Johanna Möller för anstiftan till mordet på Värmdöbon Aki Paasila.

Johanna Möller, även kallad Arbogakvinnan, dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för mord, anstiftan till mord  och mordförsök.

Domen överklagades och under tisdagen valde hovrätten att frige henne för anstiftan till mordet på sin tidigare make Aki Paasila från Värmdö.

– Vi menar att det finns osäkerheter – dels beträffande hur Johanna Möllers make faktiskt dog, om det var ett mord, säger Anne Mellqvist, hovrättsråd, till aftonbladet.

Aki Paasila var gift med Johanna Möller och hittades drunknad på en meters djup i Hjälmaren i närheten av parets sommarstuga 2015.

Hans död skrevs först av som en olyckshändelse. Men efter att det visat sig att Möller skulle få 2,5 miljoner från hans livförsäkring, som hon själv misstänks ha tecknat, fattade försäkringsbolaget misstanke.

I oktober 2016 begärde åklagarna i fallet tillstånd att få öppna mannens grav på Värmdö. Orsaken var att man ville göra ytterligare en obduktion.

 

Fakta

Arbogafallet - ett av de mest omskrivna

  • De så kallade sommarstugemorden har blivit ett av de mest uppmärksammade och omskrivna kriminalfallen på senare tid.
  • Det hela började i augusti 2016 när Johanna Möllers 68-åriga pappa hittades död och hennes 63-åriga mamma svårt knivskadad i en sommarstuga i Arboga i Västmanland. 
  • Misstankar fattades mot Johanna Möller och hennes 18-åriga pojkvän Mohammed Rajabi. I september 2016 häktades de misstänkta för mord och mordförsök.
  • 2015 hittades Möllers 42-årige man, Aki Paasila från Värmdö, drunknad vid sommarstugan. Polisen fattade inga misstankar om brott. Det gjorde däremot försäkringsbolaget då kvinnan tecknat livförsäkring på flera miljoner.
  • 15 november 2016 grävdes hans grav upp på kyrkogården i Värmdö. Anledningen var att man ville göra ytterligare en obduktion.
  • I augusti 2017 föll domen mot Johanna Möller och Mohammed Rajabi, som senare överklagades. 
  • Under tisdagen frigavs Johanna Möller för Aki Paasilas död.