Johanna rockade med harpan – vann första pris

Johanna Ander Ljung under finalen i Göteborg.
Johanna Ander Ljung under finalen i Göteborg.
Johanna Ander Ljung, vinnare av Polstjärnepriset 2018.
Johanna Ander Ljung, vinnare av Polstjärnepriset 2018.
Det blev en dröm som gick i uppfyllelse för 18-åriga Johanna Ander Ljung från Danderyd. Hon vann årets Polstjärnepris, en klassisk musiktävling för Sveriges skickligaste unga musiker.

Johanna Ander Ljung från Danderyd tävlade i årets upplaga av Polstjärnepriset, något som Mitt i har skrivit om tidigare. I helgen avgjordes finalen i Göteborgs konserthus och Johanna höll sina fingrar i styr på harpan. Hon vann den prestigefyllda tävlingen och med det en prissumma på 50 000 kronor.

– Det var superkul att spela och egentligen helt ofattbart, jag har fortfarande inte riktigt förstått att jag har vunnit, säger Johanna Ander Ljung till Mitt i.

Publikrekord i finalen

Finalen i Göteborg lockade till publikrekord men det var inget som rubbade Johannas nerver. De fyra finaldeltagarna levererade på topp och det blev inga lätta beslut för juryn att utse en vinnare.

Juryn menade att Johannas ovanligt musikaliskt mogna sätt att samarbeta med en stor orkester var en av de saker som gjorde att hon vann.

– Det var väldigt mycket människor där men så fort jag hade satt mig så var jag inne i musiken och fokuserade mer på dirigenten, samspelet med Göteborgs Symfoniker och att ge publiken en upplevelse än att det var många där. Så det gick bra ändå, säger Johanna.

Nya utmaningar väntar

Nu väntar nya stora utmaningar för Johanna. Först och främst ska hon genomföra en vinnarkonsert via Polstjärnepriset och sedan ta studenten från Södra Latin i Stockholm. Därefter blir det Musikhögskolan. Förhoppningsvis i Norge som har en av de bästa musikhögskolorna i Europa och mycket bra lärare i just harpa.

– Närmast är det några saker som dyker upp i uppdrag från Polstjärnepriset, bland annat en vinnarkonsert. Men sedan för min egen del behöver jag lägga fokus på ansökningar till Norges musikhögskola där jag gärna vill komma in. Men det är svårt eftersom konkurrensen är internationell.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Haha, jag ska betala min harpa som jag köpte när jag var 12, säger Johanna och skrattar. Alla inkomster jag får blir att betala av den som mina föräldrar hjälpte mig med att köpa då, fortsätter hon.

Stort grattis från Mitt i Danderyd!

Fakta

Johanna Ander Ljung

Ålder: 18 år.
Bor: Nora, Danderyd.
Familj: Mamma och pappa och en syster som idag bor i Umeå.
Husdjur: Inga men äger några harpor. En pedalharpa och två keltiska harpor som hon brukar hyra ut till Danderyds kulturskola.

Johanna har tidigare fått flera utmärkelser som första pris i tävlingen Unga Artister, Avalon Young Musician Prize. Ett stipendium ur S:t Johanneslogen, S:t Eriks av Svenska Frimurareordens jubelårsfond och hon var uttagen att framträda vid World Harp Congress i Hong Kong i somras.

Hon har tidigare tilldelats Danderyds Kulturpris och nu kan hon även lägga till Polstjärnepriset på sin meritlista.