Johanna valde att föda hemma i Stureby

Johanna Larsson födde sin son hemma i Stureby i Söderort
Johanna Larsson födde sitt tredje barn hemma i Stureby.
Johanna Larsson födde sina två första barn på Södra BB. När det var dags för det tredje kändes inget alternativ bra och hon bestämde sig för att föda hemma i villan i Stureby.
– För mig var det viktigaste att ha en närvarande barnmorska, säger hon.

Vi sitter i den vackra glasverandan i Sturebyvillan. På övervåningen ligger en sju veckor gammal bebis och sover. Han har ännu inte fått något namn, utan kallas för Lilleman.

Lillemans två äldre syskon Belle, 6 år och Sam, 4 år föddes båda på Södra BB. När det var dags för Johanna Larsson att föda sitt tredje barn visste hon inte var hon skulle ta vägen.

– Det var svårt när varken Södra BB eller BB Sophia fanns längre. Man har ju hört att situationen är lite kaosartad på förlossningen, ingenting kändes bra. Då såg jag en reklamaffisch om hemförlossning, säger hon.

Johanna och hennes man gick på ett informationsmöte.

– När vi var där kändes det som att vi hamnat fel. Folk frågade om navelsträngen och moderkakan. Det kändes lite flummigt och jag är inte alls flummig, säger hon.

Den här guldklimpen föddes den 27 december. Foto: Anna Z Ek

Träffar barnmorskorna före förlossningen

Men när Johanna fick träffa barnmorskor som jobbar med hemförlossningar kändes det mycket bättre. Hon träffade tre, varav två skulle komma hem till hennes förlossning och hon kände sig trygg med dem.

Det viktigaste för mig är att känna att jag har en närvarande barnmorska som är i rummet hela tiden, som ser mig och kan tolka mina signaler.

Johanna Larsson.

– Jag har haft positiva upplevelser av mina tidigare förlossningar och är inte rädd för smärtan. Det viktigaste för mig är att känna att jag har en närvarande barnmorska som är i rummet hela tiden, som ser mig och kan tolka mina signaler. Jag skulle inte känna mig trygg om jag låg ensam i ett rum på ett sjukhus, säger hon.

Var ni inte oroliga för vad som skulle hända om något gick fel?

– Jo, vi tänkte ”vad händer OM något händer”. Och det är den absolut vanligaste frågan som jag har fått. Men vi pratade om det på mötena och upplevde att det OM:et skulle gå att hantera lika bra hemma som på sjukhus. Dessutom bor vi nära sjukhus om jag hade behövt åka in akut.

Förutsättningen för att få en hemförlossning subventionerad av landstinget är att kvinnan inte är förstföderska, att tidigare förlossningar varit utan komplikationer och att kontroller under graviditeten visat att mor och barn är friska. Det är också viktigt att mamman inte är rädd för smärta. Hembarnmorskorna kan bland annat erbjuda akupunktur och akupressur, men inte lustgas eller epidural.

Hemförlossningarna ökar

När värkarna satte igång på morgonen den 27 december sms:ade Johanna Larsson till barnmorskorna. Hon och hennes man skickade barnen till farmor, lade ut en madrass på golvet i sovrummet, tände och ljus att satte på musik.

Men värkarna avtog. När det väl satte igång igen tog det två timmar innan lilleman kom ut.

Min man satt vid mitt huvud medan barnmorskorna satt på golvet bredvid mig. Jag kände mig väldigt omhändertagen och trygg.

Johanna Larsson.

– Min man vid mitt huvud medan barnmorskorna satt på golvet bredvid mig. Jag kände mig väldigt omhändertagen och trygg. Barnmorskorna var verkligen fantastiska, säger hon.

Johanna Larsson födde sin son i sovrummet hemma i Stureby. Foto: Anna Z Ek

Några dagar efter förlossningen om en läkare på besök. Johanna upplevde det som lugnt och skönt att kunna stanna hemma och sova i sin egen säng.

Hon är inte ensam. Under 2017 ansökte 76 par om hemförlossning. Antalet har ökat stadigt de senaste åren.

Johanna säger att hon skulle tänka sig att föda hemma igen.

– Men det optimala vore ju att man kunde föda på sjukhus och ha en barnmorska under hela förlossningen. Det vore det bästa, säger hon.

Fakta

Det krävs för att föda hemma

Sedan 2002 finansierar landstinget hemförlossningar och har ett antal hembarnmorskor registrerade.

Kostnaden är cirka 22 000 kronor per förlossning.

Kravet är att kvinnan är omföderska.

Dessutom ska tidigare förlossning varit komplikationsfri, graviditeten normal och inga medicinska hinder föreligga.

Närmaste sjukhus får inte ligga mer än 40 minuter bort.

Källa: SLL