John, 95, är med och jagar tjuvar

Grannsamverkansbilen gör dubbel nytta numera.

Förutom att förebygga brott bjuder de pensionärer på ett spännande avbrott i vardagen.

– Jag ska lära mig det här jobbet och när jag fyller 100 tar jag över, säger John Westin, 95, och skrattar.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om grannsamverkans­bilen som är en viktig del i polisens och kommunens förebyggande arbete mot inbrott.

Nästan varje vardag är den ute på patrull och när Lokaltidningen Mitt i åker med en dag i början av september går den första etappen till en gata i Edsviken där det nyligen skett ett inbrott i en villa.

– Polisen skriver varningar för inbrott som vi delar ut till grannarna, berättar Sune Lindgren som är ansvarig för grannsamverkansbilen.

För Edsvikenbon Monica Johansson är informationen om inbrottet på hennes gata en nyhet.

– Det är bra att de är ute och informerar. Själv är jag inte särskilt orolig för att drabbas, det tjänar ingenting till att oroa sig. Dessutom har vi bra larm, säger hon.

I dag har Sune Lindgren och Willy Lundgren, som också är ­förare i grannsamverkanspoolen, sällskap. Dagens runda började på äldreboendet Tors backe i Sollentuna där de hämtade upp John Westin, 95.

– Jag ska lära mig det här jobbet och när jag fyller 100 tar jag över, säger John, som fyller 96 i oktober, och skrattar.

Idén att bjuda med pensionärerna fick Willy Lundgren när han var engagerad i en sångkör på ett äldreboende.

– Det finns äldre som sitter och stirrar på en avstängd tv halva dagarna, jag tänkte att det måste finnas något man kan göra, berättar han.

Och Sune och Willy har tänkt på det mesta. De äldre hämtas klockan halv två och lämnas en timme senare. Då hinner de både äta lunch och vara hemma igen lagom till eftermiddagsfikat.

– De som har varit med har varit väldigt tacksamma, det är ett välkommet avbrott i de vardagliga rutinerna. Men det är bara två äldreboenden i kommunen som har nappat på erbjudandet hittills, säger Sune.

Även Sune och Willy, som bott i kommunen sedan 1948 respektive 1962, får något tillbaka genom att bjuda med John på en runda med bilen.

– När John åker med blir det som en guidad tur genom Sollentuna. Han har ett minne som en häst för hur det såg ut förr, berättar Willy.

John skiner upp och genast förlorar de sig i en utvikning om Söderlunds konditori och Billiga Boden uppe i backen.

John Westin och Willy Lundgren åker runt i Sollentuna för att förebygga inbrott.