ANNONS

Johnnys jobb är att söka jobb åt andra

18-årige Johnny Norman Hultenius vet hur svårt det kan vara för unga att fixa sitt första jobb.

Nu vill han hjälpa andra – och tjäna pengar på det samtidigt.
ANNONS

Skriva ett imponerande CV, ett personligt brev som sticker ut, göra ett bra intryck på arbetsintervjun. Och tackla hela situationen när man får ett ”nej tack”.

Johnny Norman Hultenius från Solna har själv varit i jobbsökartagen och vet vilken utmaning det är.

Men han vill inte att unga ska tappa hoppet om att en dag få ett jobb och har därför startat en tjänst, som han har valt att kalla Jobbfix. Den går ut på att hjälpa unga, främst i åldrarna 16–19, att söka och hitta ett arbete.

– Jag hjälper till att författa ett CV och personligt brev. Själva intervjun får de såklart klara av själva, men jag ger tips på vad som är bra att tänka på inför den. Jag har även intervjuat en del företag och frågat vad de är ute efter när de anställer folk, berättar han.

Johnny tror att han är bra hjälp för andra unga, eftersom han, förutom egen erfarenhet, även har läst jobbsökarkurser i skolan.

– Jag fick den här idén när jag hjälpte mina kompisar att söka jobb. Det är ungefär 15 stycken som har vänt sig till Jobbfix och hälften av dem har jobb nu, säger Johnny Norman Hultenius, som till hösten börjar tredje året i gymnasiet.

Han vill få arbetssökande ungdomar att inse att det är viktigt att inte ge upp.

– Om någon får ett ”nej tack” från en arbetsplats, så kollar vi över arbetsansökan igen och ser om det är något som vi kan göra bättre.

Att kläcka och vidareutveckla sina egna idéer är något som han gärna fortsätter med framöver.

ANNONS

– Jag har alltid velat hjälpa andra och livnära mig på något som jag själv har skapat.

Och Arbetsförmedlingen statistik visar att Jobbfix kan behövas. Arbetslösheten bland ungdomar har stigit i både Solna och Sundbyberg.

ANNONS