(rubrik saknas)

Utomlands är han en favorit på filmfestivaler­ och vinner priser på löpande­ band.

Men hemma i Sverige blir det kalla handen från samtliga filmfestivaler.

– Man kan inte bli profet­ i sin egen stad, säger­ John Hellberg.

John hyllas världen över

Sedan John Hellbergs kortfilm Mousse hade premiär 2012 har den gjort ett veritabelt segertåg över hela världen. Novellfilmen, som är ett humoristiskt gisslandrama, har både vunnit priser och fått äran att öppna ett antal festivaler, vilket nästan anses finare än att vinna ett pris.

Med sina 39 utmärkelser är det den mest prisade svenska kort­filmen någonsin.

– Jag tror att vi är uppe i 40 innan­ den här artikeln kommer ut, säger John Hellberg.

Men hemma i Sverige har det gått trögare. Trots att John Hellberg har skickat in filmen till kort sagt varenda svensk filmfestival har den aldrig blivit uttagen.

– Man har inte ens fått ett svar vissa gånger, säger han.

Vad tror du det här beror på?

– Jag vet ärligt talat inte varför filmen nekats visning här hemma. Mousse håller en bra verkshöjd i förhållande till kortfilmsutbudet i Sverige och bör av den anledningen definitivt få visning.

– Jag tror att det handlar om att filmen är mer som en komprimerad långfilm. Den är 42 minuter lång, vilket är ett rätt ovanligt format­ också.

– Men sedan handlar det också om att jag inte är en del av etablissemanget. Antingen så är man ju ”inne”, eller så är man ute i kylan. Det är väl så att man inte kan bli profet i sin egen stad, konstaterar han.

Filmens publika succé utomlands väger dock betydligt tyngre, förtydligar han.

Bäst har filmen gått i USA, vilket­ kan bero på att de i större utsträckning uppskattar filmens rätt skruvade humor, menar John.

Näst på tur står en resa till Rome International Film Festival i Georgia, där han fått äran att öppna festivalen.

John Hellberg är född och uppvuxen i Solna, närmare bestämt på Hagavägen i Haga Norra. Att skildra hemorten, som han aldrig lämnat, är en hägrande dröm.

Tillsammans med barndomsvännen, den prisade författaren och Hagalundsbon Hassan Loo Sattarvandi, finns det lösa planer på en filmatisering av den senares bok ”Belägring”.

– Den utspelar sig ju nästan enbart­ i Solna. Det vore otroligt kul att få göra en hel film med Haga­lund som bakgrund. Men det är som med andra projekt, en fråga­ om finansiering, säger han.

Just nu jobbar han dock på en pilot­ på sin nya film Katteriket, som han gör tillsammans med Bernhard Rasmusson.

– Den handlar om ett polskt par som söker lyckan i Sverige. För kvinnan går det bra, men för mannen­ inte alls. Han möter­ en dag en främling, en äldre man som heter Sten, som verkar kunna­ hjälpa­ honom. Men mannen är inte den han utger sig för att vara … mer än så kan jag inte säga, säger John och ler.

Har du helt gett upp hoppet om att få visa Mousse i Sverige?

– Vi förhandlar med SVT, men det är inte så avgörande för mig om filmen får visas här hemma eller­ inte. Det är mer en fråga om att det hade varit kul att kunna bjuda in vänner och familj till en festivalvisning av filmen.

John Hellberg har hittills fått 39 utmärkelser och öppnat ett antal festivaler med sin kortfilm Mousse. Men i Sverige har han fått nej från varenda filmfestival han skickat filmen till.

Fakta

Johns topp tre i film och serie

Fakta

Vill du också se filmen Mousse?

Mejla till John på john@randolphscott.se så får du ett lösenord och kan se den på nätet.