Jonas har gjort braksuccé med böcker att lyssna på

Jonas Tellander är grundaren till ljudboksföretaget Storytel och har sitt kontor på Östermalm. "Berättelser har folk gillat i alla tider. Vi ska lansera Storytel till ytterligare ett antal länder, även utanför Europa."
Jonas Tellander är grundaren till ljudboksföretaget Storytel och har sitt kontor på Östermalm. "Berättelser har folk gillat i alla tider. Vi ska lansera Storytel till ytterligare ett antal länder, även utanför Europa."
För sju år sedan hade Lidingöbon Jonas Tellander noll kronor på bankkontot. Idag har företaget Storytel en omsättning på en miljard kronor. Och han hoppas kunna expandera sitt företag över hela världen.

En dag 2009 när Jonas Tellander skulle betala på Willys på Lidingö märkte han att han inte kunde betala för maten. Hans konto var tomt. Han blev därför tvungen att lämna sina matkassar och gå hem utan mat. I dag, sju år senare, är situationen en helt annan för ljudboksföretaget Storytels grundare. I början av sommaren i år köpte hans företag förlagsjätten Norstedts för 152 miljoner kronor. I och med köpet beräknas företag Storytel ha en omsättning på cirka en miljard kronor.

– Det låter dramatiskt, men vi har byggt upp detta under lång tid. Vi har bara, om man nu kan säga bara, dubblat vår omsättning varje år. Det var tufft ett tag men nu känns skönt att slippa behöva stå utan pengar. Nu kan vi äta gott och åka på semester, det känns tryggt, säger han.

Framgångssagan med Storytel började i samband med en resa som han gjorde till USA 2003. Han köpte då en iPod och fick idén att skapa ett företag som handlade om att streama ljudböcker i mobilen. Men samtidigt hade han ett bra och välavlönat jobb på ett läkemedelsbolag i Schweiz. Trots en framgångsrik karriär sadlade han om.

– Jag har alltid tänkt bakvänt och har alltid velat göra saker på mitt sätt. Jag var 35 år och jag frågade mig själv hur jag kommer att på mitt liv när jag är 65 år om jag inte vågat satsa och starta något eget. Jag skulle ångra mig och ljudböcker var en nisch som var något nytt som jag kunde vara med att skapa, säger han.

Ett par år senare släppte han sin första app där man kunde lyssna på ljudböcker i mobilen. Efter några magra år hände det saker inom tekniken. Spotify erbjöd tjänster att kunna streama musik via en app och en Iphone fanns i var mans hand. Storytel expanderade snabbt och har i dag över 300 000 betalande abonnenter och 200 anställda jobbar på Storytel och Norstedts. Storytel finns nu även i Norge, Danmark, Holland, Finland och Polen.

– Ljudböcker har fått ett uppsving och det är inte på bekostnad av den vanliga läsningen. Det beror på att det är så lättillgängligt, man kan lyssna när man reser, rör på sig och arbetar med händerna.

När han är ledig kopplar han helst av i villan i Hersby men sin sambo och fyra barn.

Har framgångarna påverkat dig och dina vanor?

– Nej det tycker jag inte. Vi har kunnat köpa ett hus och renovera det, det är väl det vi har gjort.

Jonas Tellander har stora förhoppningar på Storytels framtid.

– Jag kan inte se att det skulle finnas ett enda land i världen där Storytel inte kan ha en roll. Berättandet är något universellt, säger han.