Jonas Nygren: ”det är en medelmåttig budget”

Jonas Nygren (S) sågar den grönblå budgeten för 2016 som ger mindre pengar för varje nämnd till skillnad från den röda budgeten som lades fram i oktober.

– Vi hade högre ambitioner inom alla områden, säger han.

– Det är en medelmåttig budget utan nya konkreta förslag som gör Sundbyberg till en medelmåttig kommun, säger Jonas Nygren, före detta ordförande i kommunstyrelsen, om den grönblå budgeten.

Om man jämför budgeten som de röda presenterade med den nya grönblåa budgeten för 2016 vill de grönblå lägga 20 miljoner mindre på nämnderna än vad de röda hade gjort. Detta för att gå med överskott.

– De säger att de ska effektivisera, men det är besparingar som görs och där med ganska mycket pengar som tas från verksamheterna, säger Jonas Nygren.

Detta är pengar de blågröna tänker spara in på exempelvis lokalkostnader.

– Det är inget man kan ta bort hur som helst, kostnaden finns kvar om inte barnen ska gå utan tak över huvudet.

Lokaltidningen Mitt i berättade för två veckor sedan om kommunalrådens höjda löner, något Jonas Nygren är kritisk till.

Han hade i stället använt pengarna för att satsa på skolan och till exempel komma tillrätta med för stora klasser, och menar att det är bättre att ha ett lägre överskott och inte spara in på verksamheterna. Att gå med underskott något år, likt förra året, är enligt honom inget fel om man vill satsa.

– Det finns ingen anledning att gå med två procent överkott. Räknat på tillgångar är vi bland de rikaste kommunerna i landet. Varför ska vi ha en massa pengar i överskott att lägga på banken?, säger han.

Att jämföra den röda och den grönblå budgeten är att se två olika politiska ideologier menar Jonas Nygren. Han hade exempelvis inte satsat lika mycket på att låta stora företag äga äldreboenden istället för kommunen. Detta är något han är förvånad över att Miljöpartiet gått med på.

– Det är en ideologisk princip som innebär att man säljer kommunal verksamhet. Få kommuner har infört det eftersom det inte är bra, säger han.

http://mitti.se/mikael-t-eriksson-m-sanker-sin-lon/?tag=sundbyberg