Jonas vill bo högst upp i skyskrapan

”Jag är nog mer rädd för att gå på en bro eller en klippa, för då får man känslan att man ska ramla ner”, säger Jonas Örn som gärna skulle bo på 74:e våningen i det planerade Tellus Tower.
”Jag är nog mer rädd för att gå på en bro eller en klippa, för då får man känslan att man ska ramla ner”, säger Jonas Örn som gärna skulle bo på 74:e våningen i det planerade Tellus Tower.
Så här är tornet tänkt att se ut.
Så här är tornet tänkt att se ut.
Det är rusning till det planerade Tellus Tower vid Telefonplan. Redan nu har 128 personer anmält intresse för en lägenhet i 225-meterstornet.

– Jag bor gärna högst upp, säger Jonas Örn, 31, en av dem som listat sig.

Jonas Örn bor redan vid Telefonplan, fast på blygsamma andra våningen. Nu drömmer han om en lya i 75-våningsskrapan, som är tänkt att bli Norra Europas högsta bostadshus.

– Det blir nog en häftig utsikt där uppe, och så kommer man en bra bit bort från trafiken. Man får som en liten oas där uppe i skyn, säger Jonas Örn.

Han är förtjust över att Stockholmspolitikerna – som han tidigare tycker har varit fega – nu börjat bygga på höjden. Det ger nya spektakulära landmärken i Stockholm, och sparar värdefull mark runt omkring, menar han.

– Jag tycker att det är helt rätt plats att bygga här vid Telefonplan, det är ett expansivt område där många unga människor bor.

Du kan inte vara särskilt höjdrädd om du vill bo så högt?

– Nej, jag är nog mer rädd att gå på en bro eller en klippa, för då får man känslan att man ska ramla ner. Högst upp i en skrapa förstår man inte riktigt hur högt det är, det blir surrealistiskt.

Jonas Örn är över huvud taget en anhängare av skyskrapor, och har varit uppe på riktigt höga höjder i New York, London och Kuala Lumpur i Malaysia. Petronas Twin Towers i Malaysia mäter nära 452 meter och ligger på sjunde plats över världens högsta torn.

– Det var lite grand som att flyga, fast man hade fast mark under fötterna. Allt var som legobitar nedanför, säger Jonas Örn.

I förra veckan hade det kommit in 128 intresseanmälningar, något som självklart glädjer byggherren SSM Fastighets AB. Fast det återstår en bra bit av byggprocessen. Blir tornet verklighet beräknas det vara inflyttningsklart först 2019.

Dessutom kommer ett val emellan vilket kan innebära ett regimskifte i staden. Hur ställer sig oppositionen till skyskrapan?

– Stockholm behöver en intressant publikdragande byggnad på den södra sidan. Det är också roligt att det satsas på små lägenheter, säger Tomas Rudin (S).

Alla är dock inte lika entusiastiska. Det finns även de som inte tycker att skyskrapor hör hemma i Stockholm och bland grannar finns tveksamhet över ett mastodontbygge inpå knuten. Det lär inte heller bli några budgetlägenheter. Investeringen räknas landa på 1,5 miljarder kronor.

Fakta

340 lägenheter och pool på taket

Tellus Tower som planeras på Radiusbacken är tänkt att innehålla 340 bostadsrätter fördelade på ettor, tvåor och treor.

Längst ner blir det butikslokaler och högst upp en restaurang eller skybar. På taket får de boende en egen pool.

Om det 225 meter höga tornet blir verklighet 2019 kommer det att vara norra Europas högsta bostadshus.