ANNONS

Jonathan fångar Råstasjön på bild

Jonathan Stenvall fotograferar naturen i Stockholmsområdet, och har ett särskilt fokus på Råstasjön.

– Det är häftigt att rödlistade fåglar häckar sex kilometer från city, säger han.
ANNONS

18-årige Årstabon Jonathan Stenvall har sedan länge haft ett stort intresse både för natur och fotografering. Han började med att spela in filmer på högstadiet och gled sedan in mer på fotografering.

I våras blev han utsedd till Nordens unga naturfotograf. Förra året fick han ett stipendium på 50 000 kronor av The Hasselblad Foundation för ett projekt som går ut på att fotografera urbana ekosystem i Stockholm.

– Jag vill uppmärksamma de naturområden som finns i Stockholm och också den natur som försvinner. Jag har ett särskilt fokus på Råstasjön eftersom det är en sådan fantastisk sjö.

Jonathan Stenvall fascineras av att naturen kring Råstasjön är så artrik trots att sjön ligger sex kilometer från centrala Stockholm och bara ett stenkast från Friends arena.

– Här har sju rödlistade arter setts häcka, som brunand och mindre hackspett.

Det finns ett förslag på 600–700 nya bostäder vid Arenastaden som nu ska prövas av mark- och miljööverdomstolen. Jonathan Stenvall tycker att det vore förfärligt om byggplanerna går igenom.

– Visst ska man bygga bostäder men det gäller att bygga i områden utan så höga naturvärden.

Hans bilder visar sothönor, gråhägrar och andra fåglar som håller till vid sjön. Jonathan Stenvall kan få vänta en lång stund innan rätt ögonblick infaller. Han använder sig gärna av vidvinkelperspektiv men vill komma nära fåglarna.

– Jag har också gärna med människor eller höghus på bilden. Jag vill visa hur nära djuren och människorna lever inpå varandra.

ANNONS

Han har även ett Instagramkonto med ungefär 3 000 följare. I somras var han en av Naturhistoriska riksmuseets gästinstagrammare. Museet låter dessa lägga ut bilder på kontot @naturhistoriska under två veckor. Museet har främst kontaktat yngre instagrammare med naturprofil med förhoppningen att nå ut till nya målgrupper.

Traditionella naturfoton går inte alltid hem på Instagram.

– Det som går hem i naturfotografsvärlden går ofta sämre på Instagram. Ofta är det enkla men snygga bilder som blir populära på Instagram. På Instagram kan en fågel som sitter på en gren vara det som går hem bäst.

Nästa höst hoppas Jonathan Stenvall publicera sin bok om urban natur i Stockholm. Till vardags går han ett estetiskt gymnasieprogram med fotoinriktning. Efter studenten har han planer på att studera biologi eller marinbiologi på högskolan för att lära sig mer om djur och natur.

En rödhake på vintern vid Råstasjön.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.