Björn Jonsons verk på Tyresö konsthall

Siv, Lena och Eldrid. Bakom dem syns tavlorna de modellerat för.
Siv, Lena och Eldrid. Bakom dem syns tavlorna de modellerat för.
En del av konstnären Björn Jonsons (1903-1991) alster ställs nu ut på Tyresö konsthall och på invigningen fanns tre damer - som alla suttit modell åt konstnären.

Utställningen kommer hålla på hela september och innehåller bland annat grafiskt tryckta teckningar och porträttbilder.

På invigningen fanns tre av de modeller Björn Jonson använt sig av under sitt långa konstnärskap, Björn Jonsons dotter Eldrid Björnsdotter Ramberg, Siv Andreasson och Lena Nyholm. Alla tre i hänger i porträttform i konsthallen, fast av några årgångar yngre modell.

Lena Nyholm berättar hur det kändes att se sig själv på utställningen.

– Det var jätteroligt. Jag kände ju Björn ganska väl och satt modell åt honom i mer än tio år på sjuttio- och åttiotalet. Men jag visste inte om den här utställningen förens jag läste om den i tidningen. Vilket var lite synd, för min familj har ganska många alster av honom, som vi gärna hade lånat ut, berättar hon.

Trots många sittningar har Lena Nyholm bara sett ett av alla verken på sig själv tidigare.

– Jag har bara ett eget verk på mig själv. Så jag har inte sett några andra alster på mig själv. Jag frågade Björns dotter Eldrid Björnsdotter Ramberg om dem, men hon visste inte var tavlorna på mig tagit vägen, säger Lena Nyholm.

Eldrid Björnsdotter Ramberg är glad att pappan nu uppmärksammas.

– Det var jätteroligt och de hade gjort så fint och trevligt. I stort sett höll han på ända till sjuttioårs åldern. Han började rita redan som barn och uppmärksammades tidigt av något som kallades unga tecknare, säger Eldrid Björnsdotter Ramberg.

Björn Jonson kom att ha utställningar i både Paris och London som tecknare och grafiker och han försörjde sin familj med sitt konstnärskap.

Läs mer: Gömd mosaik får nytt liv i Tyresö konsthall