”Måste förstå att de har lagt ett vansinnigt förslag”

Demonstranter utanför Solna stadshus. Plakat med texten "Gärna nya grannar men inte som sardiner!"
Ett 50-tal demonstranter hade samlats utanför stadshuset, enligt Nina Vetter.
Ett 50-tal Jonstorpsbor slöt upp utanför stadshuset på tisdagen för att protestera mot planerna på 800-900 nya bostäder i området.
"Flera politiker sa att de tyckte att det var bra att vi var här", säger Nina Vetter.

Det var i samband med tisdagens kommunfullmäktigemöte som ett 50-tal personer ställde sig med plakat utanför Solna stadshus, enligt Nina Vetters egen räkning. Hon har har just packat ihop plakaten när Mitt i når henne strax efter klockan 18.30, när politikerna har gått in för att börja sammanträdet.

Ingrid Holmberg pratar med Bernard Huber (MP).

Ingrid Holmberg pratar med Bernard Huber (MP).

Hur kändes mottagandet?

– Det var flera politiker som kom ut och pratade med oss och sa att de tyckte att det var bra att vi var här. Svenonius (Torsten Svenonius (M), byggnadsnämndens ordförande, reds. anm.) uppmanade alla att komma och beställa tid för att prata med honom eller så skulle man skriva in sina synpunkter. Men han kom inte och pratade med oss, han stod på översta trappsteget och talade till oss.

Nina Vetter

Nina Vetter

Hur känner du nu?

– Jag är nöjd med att så många är här och visar att vi inte tycker om de här förslagen med så kallad förtätning och att man bygger så inpå oss.

Fick ni några nya besked från politikerna?

– Svenonius tyckte att det var onödigt att vi var här för att det här bara var första delen av samrådet. Men jag tycker att de måste förstå att de har lagt ett vansinnigt förslag. Vi har flyttat till det här området för att vi tycker om det. Ska man då ändra radikalt på vår boendemiljö? Jag förstår inte hur man kan förolämpa människor på det sättet. Så säger de att folk måste få bo någonstans. Men man kan bygga på andra sätt och på lämpligare platser.

Bengt Steise pratar med Arne Öberg (S).

Bengt Steise pratar med Arne Öberg (S).

Det är medlemmarna i bostadsrättsföreningarna Grönkålen och Vitkålen i Huvudsta samt flera av de närboende på andra gator som är kritiska mot stadens byggplaner. Man vänder sig mot volymen i hela byggprojektet – 900 nya bostäder skulle betyda en enorm förtätning, menar man.

Jonstorpsvägen

Kvartersförslaget innebär 900 nya bostäds runt de befintliga husen på Jonstorpsvägen.

LÄS MER: Så vill staden förtäta Huvudsta

LÄS MER: Jonstorpsbor planerar demonstration