Jonstorpsbor demonstrerar mot byggplaner

Kvartersförslaget innebär 900 nya bostäds runt de befintliga husen på Jonstorpsvägen.
Kvartersförslaget innebär 900 nya bostäds runt de befintliga husen på Jonstorpsvägen.
Ikväll planerar de boende på Jonstorpsvägen att tåga till stadshuset för att protestera mot planerna på 800-900 nya bostäder i området.

Det är i samband med kvällens kommunfullmäktigesammanträde man tänker göra sina röster hörda. Medlemmarna i bostadsrättsföreningarna Grönkålen och Vitkålen i Huvudsta samt flera av de närboende på andra gator, är kritiska mot stadens byggplaner, som Mitt i Solna tidigare skrivit om.

– Vi tänker att politikerna går in då runt 18, så då står vi där och uttrycker vårt missnöje med det här planförslaget, säger Nina Vetter, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Nina Vetter

Nina Vetter

Det man vänder sig emot är volymen i hela byggprojektet – 900 nya bostäder skulle betyda en enorm förtätning, menar man.

– Vi protesterade mot de första planerna på 600 bostäder. Nu föreslår man ännu fler. Varför föreslår man inte 200 istället? Det har ingen kunnat svara på, säger Nina Vetter.

Med 900 nya lägenheter och 3 personer boende i varje skulle det innebära 2700 nya invånare runtikring Jonstorpsvägen, menar hon.

– Det är 1800 bostäder uppe i Hagalund. Man ska alltså pressa in halva Hagalund på detta lilla område, runt våra hus.

Det är bostadsbrist i hela länet – måste man inte bygga då?

– Jo, men inte inpå de existerande husen där folk redan bor. Vissa av de nya husen hamnar bara 20 meter ifrån våra hus, och då tycker arkitekten att han har tagit hänsyn mot oss. Man säger också att husen bara blir 6 våningar höga mot gården, det vill säga mot oss, men vi bor redan i en grop, så vi kommer att bli helt omringade. Det blir som ett gigantiskt fort runtomkring oss, säger Nina Vetter.

Demonstrationen startar kl. 18 utanför Solna stadshus i Solna centrum.