Tänt var det här! Platser i Jordbro och Brandbergen blir tryggare

Jordbro.
Jordbro.
Ungdomsgäng och knarkhandel gör att många drar sig från att vistas vid vissa platser i Haninge kvällstid.
Nu vill kommunen förbättra situationen. Ny ljuskonst ska sättas upp i Jordbro, Brandbergen och i Rudans friluftsområde för att öka tryggheten.

Bristen på belysning under mörka kvällar är enligt Haninge kommuns egna trygghetsundersökningar en av de främsta orsakerna till att invånare känner sig otrygga på vissa platser.

Men nu ska ny ljuskonst sättas upp på tre platser – i Jordbro, Brandbergen och i Rudans friluftsområde – för att öka trygghetskänslan.

Konstverken i Jordbro och i Rudans friluftsområde sätts upp senare i höst, medan ljuskonstverket i Brandbergen hamnar på plats först nästa höst.

 

Brandbergen otryggaste orten i Haninge

Fakta

Brandbergen är den ort i kommunen med mest upplevd otrygghet enligt kommunens så kallade Trygghetsmätning från 2016 som ligger till grund för projektet. Brandbergen följs på listan av Jordbro, Västerhaninge och Handen.

Trygghetsmätningen visar att Haninge kommuns trygghetsindex är 2,38 på en skala mellan 0-6. 0 innebär inga problem medan 6  innebär alarmerande problem.

Brandbergen hade index 3,09, Jordbro 2,78, Västerhaninge 2,44 och Handen 2,25.

Källa: Haninge kommun

I Jordbro har kommunen i förarbetet tagit hjälp av synpunkter från en grupp 12-åringar. Det har resulterat i att ljuskonstverket i Jordbro blir en starkt lysande ”midsommarstång” i rostfritt stål som ska sättas upp i Hurtigs park intill Jordbro kyrka.

Det var i fjol som kommunen avsatte drygt en miljon kronor inom budgeten för den offentliga konsten för att sätta upp ljuskonst på de tre platserna.