ANNONS

Jordbrobor kan få flytta

Lars Berglund tror inte på ombildningar i Jordbro. ”Jag har svårt att se att intresset plötsligt skulle explodera”, säger han.
Lars Berglund tror inte på ombildningar i Jordbro. ”Jag har svårt att se att intresset plötsligt skulle explodera”, säger han.
Haninge Bostäder före­slår att hyresgäster i Jordbro som vill köpa sin bostadsrätt ska flytta till en eller två gemensamma fastigheter. Och på så sätt byta bostad med dem som inte vill köpa.

– Folk ser det som ett dåligt skämt, säger Lars Berglund i hyresgäst-föreningen.
ANNONS

Det unika förslaget kom från Haninge Bostäder innan årsskiftet. De hyresgäster i Jordbro som vill köpa sin egen lägenhet föreslås flytta till en eller två av bolagets elva fastigheter och byta med hyresgästerna som inte vill köpa.

De aktuella fastigheterna finns på Moränvägen och delar av Södra Jordbrovägen.

Intresset är dock svalt bland hyresgästerna.

I går, måndag, redovisade Haninge Bostäders vd Christoph Vejde resultatet av sin egen enkät, där blott en av tio visat intresse, för sin styrelse och allt talar nu för att hyresgästerna ska få längre tid att tänka över förslaget om ombildning.

– Folk måste få chansen att sätta sig in i vad det betyder att köpa sin bostad. Det finns många olika kulturer i Jordbro, och i vissa kulturer tror jag man ska undvika att låna pengar mot ränta, säger Christoph Vejde.

När hyresgästföreningen för två veckor sedan hade ett möte med de boende i området, var det bara sju av drygt 60 som visade intresse.

– Alla har ju besiktningsskydd och ingen kan tvingas att flytta. Däremot har detta skapat oro bland människor som inte är jättehemma på sina rättigheter, säger Lars Berglund, ordförande i hyresgästföreningen för Haninge Bostäders lägenheter i Jordbro.

I fjol beslutade kommunen om sin politiska vision för Jordbro, där man bland annat vill att Jordbroborna i högre utsträckning ska kunna äga sina bostäder genom omvandling till bostadsrätter och ägarlägenheter.

Men enligt Lars Berglund är den politiska visionen långt i från förankrad bland de boende.

ANNONS

– Det känns som att de vill ha i genom visionen till varje pris. De köpintresserade ska byta med de som inte är köpintresserade. Skulle jag byta ut det mot svenskar som ska byta med invandrare hade folk hoppat högt och skrikit. Men det här känns som en ren socioekonomisk rensning. På vårt informationsmöte var det vissa som såg förslaget om ombildning som ett dåligt skämt, säger Lars Berglund, samtidigt som han medger att vissa hyresgäster också såg sig kunna tjäna på ett köp.

Att dessutom göra ett unikt byte med någon i samma område, för att få i genom sin önskan, tror Lars Berglund är orealistiskt.

– Jag kanske vill köpa min fyra, men kanske inte en fyra i ett annat hus längre bort, säger han.

Enligt Christoph Vejde kan Haninge Bostäder inte råda över vilka eventuella hus som ska ombildas till bostadsrätter.

Men han vill lugna oroliga hyresgäster:

– Ordet tvångsförflyttas vill jag inte ens ta i min mun, det finns inte på kartan och strider mot svensk lag. Men det krävs mer information till de boende om vad det innebär att köpa sin bostadsrätt.

För att en fastighet ska ombildas till bostadsrätter krävs majoritet med två tredjedelars röster av hyresgästerna.

Fakta

Bostadsrätter i Jordbro

De enda bostadsrätterna i Jordbro i dag är de runt 170 lägenheter som finns på Höglundavägen i Jordbro. Haninge Bostäder har i ett par olika omgångar undersökt intresset för ombildning till bostadsrätter i Jordbro, utan större framgång.

I fjol klubbade kommunfullmäktige i genom en politisk vision för Jordbro där man bland annat vill göra olika former av boende möjligt.

I det aktuella området finns ingen bostadsrättsförening bildad och två av de elva fastigheterna är i akut behov av renovering eller rivning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.