Jordnära mat är på uppsving

Anna Nordqvist, kökschef på Trångsundsskolan satsar på ekologisk mat till eleverna.
Anna Nordqvist, kökschef på Trångsundsskolan satsar på ekologisk mat till eleverna.
– Det gör gott i hjärtat att laga ekologisk mat, säger Anna Nordqvist, Trångsundsskolans kökschef.

Huddinge har uppmärksammats i Sveriges eko-matliga för hög andel ekologiska livsmedel.

När man tänker på skolmat är det inte direkt de bästa matminnena som dyker upp. Men faktum är att skolorna i Huddinge i allt större utsträckning använder sig av mat som går från jord till bord, något som märks i kvaliteten på maten, menar Trångsundsskolans kökschef.

– Ekologiska livsmedel höjer ju statusen på maten och vi låter också barnen vara med och baka för att synliggöra hur det går till när vi tillagar här i skolköket, säger kökschefen Anna Nordqvist.

Det var sent i höstas som Huddinge, tillsammans med 32 andra kommuner och landsting, uppmärksammades för att ha uppnått minst 25 procent ekologiska matvaror i skolorna.

Huddinge hamnade på plats två i länet och plats tolv i landet i eko-matligan, med sina i snitt 31,1 procent ekologiska livsmedel.

Konkret handlar det om att man ska bli mer medveten om vad man äter och varifrån maten egentligen kommer.

– Det här är egentligen bra för hela vår jord, att använda konstgödsel utarmar jorden men med naturligt gödsel så ingår det i ett större kretslopp. Man tar till vara det som förbrukas och gödslar jordar med det om igen, säger Margareta Kurki som är kostkonsulent på barn- och utbildningsförvaltningen i Huddinge.

Även djuren som senare blir mat behandlas annorlunda.

– Det är skillnad på konventionell djuromsorg och djurhållning som är ekologisk. Krav-märkta grisar får till exempel vara ute i jorden och böka och gyttjebada, det är deras naturliga beteende. Det är bättre att äta kött när man vet att djuren haft det bra, säger Margareta Kurki.

Det handlar också om att minska på köttätandet, menar Margareta Kurki.

– Vi försöker minska på det men också höja kvaliteten på köttet, men samtidigt jobbar vi på att få in mer grönsaksrätter på menyerna.

Den ekologiska maten behöver inte heller bli dyrare, budgeten är detsamma trots att man får in allt mer Krav-märkt mat.

Trångsundsskolan är en av de skolor i Huddinge som kommit längst när det gäller den ekologiska mathållningen. Kanske är det också synen på skolmatsalen som gör att man lyckats vara i framkant.

– Vi har bara restauranggäster i vår skolmatsal och precis som i en restaurang så tillagar vi maten här. Det gör gott i hjärtat att laga ekologisk mat, säger Anna Nordqvist.