Jordnära Vårbybor skördar

Marion Tennisberg, Lilly Hagström och Olov Olsson bland kolonilotterna i Vårby gård.
Marion Tennisberg, Lilly Hagström och Olov Olsson bland kolonilotterna i Vårby gård.
Hösten nalkas, och mizunakålen, zucchinin och björnbären ska skördas. Bland Vårbackas kolonilotter i Vårby gård är det bråda dagar.

– Det är stor skillnad i smaken mellan en köpt och egenodlad grönsak, säger Olov Olsson.

Olov Olsson skaffade en kolonilott för fem år sedan för att kunna odla sina egna grönsaker.

– Jag tycker om att se det växa från frö till råvara. Det finns också ett ekologiskt tänk med i bilden. Du vet att grönsakerna är giftfria, säger Olov Olsson.

På hans lott växer alltifrån svarta björnbär och gula hallon till blåa vindruvor. Ett stenkast bort har han tagit över en annan lott. Där växer mizunakål, bifftomater och morätter så det knakar.

– Jag blir så avundsjuk, jag blir så avundsjuk, sjunger lottägaren Marion Tennisberg med glimten i ögat.

Med jordiga fingrar plockar Olov Olsson upp en morot och sköljer av den med vatten.

– Det är stor skillnad i smaken mellan en köpt och en egenodlad grönsak, säger han.

Han får medhåll av Lilly Hagström, ordförande för Vårbacka odlingsförening, som säger att de egenodlade grönsakerna får en extra krydda eftersom det är man själv som har odlat och skördat dem.

– Jag betraktar min kolonilott som mitt gym. Det är en oerhörd social gemenskap mellan odlarna. Vi inspirerar varandra och ger tips och råd, säger hon.

Lilly Hagström berättar att hon har fått indisk spenat av sin lottgranne.

På hennes lotter växer mangold, jordärtskockor och grönkål som under den senaste tiden har blivit en av de trendigaste råvarorna.

– Mangold fryser jag in och gör stuvningar på, och jordärtskockor till soppor med grädde och vin.

Bland de 60 lotterna finns alla världens hörn representerade – däribland Bangladesh, Marocko, Indien och Makedonien.

Efter höstskörden kommer lottägarna att börja förberedda inför nästa säsong. Ett tips är att vända jorden.

– Då kommer syre ner i jorden, vilket gör den till en mycket bra odlingsjord, säger Olov Olsson.

Fakta

Nästa år 30-årsjubileum

Vårbacka odlingsförening har funnits sedan 1986.

Föreningen arrenderar marken av Huddinge kommun.

Att arrendera en lott kostar 500 kronor per år.

Just nu är det säsong för bland annat potatis, ärtor, bönor, tomater och morätter.