José har yogat varje dag i 40 år

”Den här positionen gör dig ung”, säger José Valenzuela Leguia till Ulla Renqvist och ställer sig på huvudet.
”Den här positionen gör dig ung”, säger José Valenzuela Leguia till Ulla Renqvist och ställer sig på huvudet.
José har tillverkat en egen meditationspall som han sitter på.
José har tillverkat en egen meditationspall som han sitter på.
Ulla Renqvist provar på yoga tillsammans med Lidingös egen guru José.
Ulla Renqvist provar på yoga tillsammans med Lidingös egen guru José.
José är Lidingös egen yogaguru.

Vid 75 års ålder kan han fortfarande stå på huvudet. Nu vill han hjälpa andra pensionärer.

– Så där långt ner kommer jag aldrig, utbrister Ulla Renqvist och skrattar.

Hon delar yogamatta med den jämnårige gurun José Valenzuela Leguia och försöker följa hans ­rörelser ner i de djupaste positionerna. Efter det korta prova-på-passet hoppar José upp på huvudet. Och sen ner igen för att med lätthet lyfta hela kroppen enbart med hjälp av fingertopparna.

– Den här positionen gör människan ung. Så kommer du också att kunna göra när du har övat dig. Kroppen har en massa energi som vi bara måste lära oss att använda, säger José.

Själv började han med yoga långt före de flesta. Det var 1970-tal i hans hemland Chile. José hade förlustat sig i alkohol under en längre period och drack varje dag. Tills han en dag fick nog.

– Jag såg solen reflekteras i marken och började gråta. Jag insåg att livet måste vara något helt annat. Sedan kom jag i kontakt med yogan och efter det har jag inte druckit en droppe. Jag blev en bra människa med yoga, säger José.

När han sedan kom till Sverige och Lidingö 1976 tog han yogan med sig.

– Jag plockade ut alla möbler i trädgården och hade yogapass hemma i vardagsrummet. I 40 år har jag utövat yoga varje dag och nu hjälper jag andra. Många känner sig både mjuka och starka ­efter att ha utövat yoga och redan efter några pass sträcker de mer på sig, säger José.

Han har jobbat med olika typer av yoga och rest världen runt för att utöva sitt stora intresse. I en brun och vältummad pärm visar han upp mängder av diplom, certifieringar och foton på yogamästare som han träffat under sina resor.

Om det finns tillräckligt med intresse ska José hålla i yogaklasser för pensionärer, 65 år och äldre, i Ansgarskyrkan i Lidingö centrum. Ulla Renqvist är en av de intresserade eleverna.

– Det är ju störtbra. Jag har ­yogat tidigare, det är avstressande och man går in i sig själv. När man passerat 70 har man ett behov av att lyssna till sitt inre och då är yogan väldigt värdefull, säger hon.