Min lokala hjälte

Josefin debuterar som barnboksförfattare

Josefine Sundström är ett välbekant ansikte från flera barnprogram på SVT. I höst barnboksdebuterar hon med berättelser om Saga.
Josefine Sundström är ett välbekant ansikte från flera barnprogram på SVT. I höst barnboksdebuterar hon med berättelser om Saga.
Stora känslor och vardag får ta plats i Josefine Sundströms barnboksdebut om femåriga Saga. Inspiration har hon hämtat från sina egna döttrar och livet i ett radhusområde i Sollentuna.

Det här dåliga samvetet som infinner sig när en förälder stressar i vardagen. Det finns med bland de fristående vardagsbetraktelserna om femåriga Saga i boken ”Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass”. Det visar sig när Sagas pappa gör ett misstag när han är stressad så att både pappan och dottern blir ledsna, men det är en kris på femton minuter med stora känslor där barnet får se en förälders tillkortakommanden. Så där som det kan vara för en femåring, menar Josefin Sundström som tidigare skrivit vuxenromaner men som nu ger ut en barnbok för första gången.

Samma sak när Sagas kompis bryter armen när de hoppar studsmatta. Stora, ledsna känslor som får ta plats mitt i vardagen och sådant som barn känner igen sig i. Eller när mammas allergi hindrar familjen från att köpa husdjur.

– Det här är ju sådant vi vuxna skrattar åt men för barn är det ganska viktigt att få ha ett djur. Jag har inte gullat runt med känslorna, jag har låtit de få ta plats och skrivit på allvar, säger hon och menar att hon i mångt och mycket klivit in i barnets perspektiv. Själv har hon saknat det vardagliga i dagens barnböcker när hon tittat runt i bibliotekshyllorna.

Döttrarna har varit mentorer i den tvååriga processen med boken, de har gett synpunkter när Josefine högläst och sådant de föreslagit har hon ibland tagit med eller ändrat. Hon har vridit och vänt på orden.

Illustratören Emma Göthner som mest ritat dinosaurier tidigare var en jackpot, tycker Josefine Sundström. Det var när hon såg några skisser på barn som hon fastnade.

– Det var jättesvårt att hitta någon tills jag hittade Emma. Hon har fått väldiga friheter, hon läste och kände själv, sedan när hon om tillbaka med böckerna kändes det helt rätt, det är nästan så jag tror på telepati.

Finns det något som barn från Sollentuna kan känna igen sig i?

– Absolut, det finns många radhus som Saga kallar för gladhus. Det är ju hämtat ur min vardag och jag lever ju här men den är också ganska allmängiltig.

Nu väntar bokrelease och seminarier om vikten av högläsning för barn, samtidigt fortsätter Josefine Sundström i höst på P4 Radio Stockholm.