Josefin vill öka kunskapen om ADHD i ny podd

Brommabon Josefin startade en podcast om ADHD.
Brommabon Josefin startade en podcast om ADHD.
Brommabon Josefin startade en podcast om ADHD efter att hon själv fått diagnosen.
– När jag presenterade den här idéen sa både närstående och bekanta att det kunde förstöra min karriär, säger hon.

Josefin Svensson, 26, bor i Åkeshov i Bromma och har precis startat en podcast om ADHD. I podden pratar hon med personer som jobbar inom olika branscher för att nyansera bilden av diagnosen.

Idéen till podden fick hon efter att hon själv fått sin ADHD-diagnos under 2015. När hon berättade för vänner och bekanta om sin idé fick hon höra att det kunde förstöra hennes karriär.

– Jag har jobbat som entreprenör och egenföretagare sen jag var 19. Innan jag startar igång projekt brukar jag bolla med andra för att få input. När jag presenterade den här idéen sa både närstående och bekanta att det kunde förstöra min image och karriär att göra den här podden.

Josefin valde att tro på sin idé och har nu kommit upp i drygt 20 000 lyssningar. I podden träffar hon bland annat läkare, skådespelare, entreprenörer och politiker. I ett avsnitt går riksdagsledamoten Ida Drougge (M) ut med att hon har ADHD.

Fick sparken pågrund av ADHD

Ett av de möten som berört Josefin mest är när hon träffade Jimmy Striger som blev av med jobbet efter att han berättat för sin chef om sin ADHD-diagnos.

– Efter att ha jobbat på ett ställe i fem år får han gå samma dag. Bara för att han sa att han tar adhd-medicin. Man blir upprörd över att det kan vara så.

Podden har har hjälpt henne mer än 10 år i terapi.

Josefin har fått respons från flera lyssnare. En psykolog berättade att hon tipsat sin kbt-grupp om den här podden. En annan kvinna skrev på Facebook att podden hjälpt henne.

– Hon skrev att den här podden har har hjälpt henne mer än 10 år i terapi. Det är nog den finaste responsen jag har fått hittills.

Nu har det gått några år sedan Josefin fick sin diagnos. Idag mår hon betydligt bättre.

– Idag vet jag att jag behöver pausa och vila. Sen tränar jag väldigt mycket vilket är bra för hjärnan för personer med adhd.

Fakta

Josefin Svensson

Ålder: 26 år

Bor: I Åkeshov, Bromma men kommer från Kiruna.

Sysselsättning: Driver podcasten ADHD-podden, jobbar med marknadsföring för appen ”Min graviditet” och studerar ekonomi på Stockholms universitet.

Smultronställen i Bromma: Judarnskogen och Kyrksjön.