Josefines nya app Jiddr bjuder in unga till samtal

Josefine Wahlberg med sonen Noah, 4.
Josefine Wahlberg med sonen Noah, 4.
När småbarnsmamman Josefine Wahlberg spelade strategispel upptäckte hon att många ungdomar behöver någon att prata med. Det fick henne att starta nya samtalsappen Jiddr.

Det var när Josefine Wahlberg var föräldraledig hemma i sin villa i Trollbäcken som hon utvecklade en stor passion för ett av de större onlinespelen där man också kan chatta. Josefine upptäckte snart att det var många ungdomar där ute som inte mådde så bra.

– När jag svarade fattade de ganska snabbt att jag är vuxen. Till slut satt jag hela kvällar och chattade om allt från föräldrars missbruk till kärleksproblem, berättar hon.

Tillsammans med grannen, Marie Altus, kom Josefine på att man borde ta fram en app för smarta mobiltelefoner. Genom att ladda ner appen skulle ungdomar anonymt kunna prata med varandra och med vuxna. Att bara ringa och lyssna på vad andra säger skulle också gå bra.

I fredags lanserades den färdiga idén – gratisappen Jiddr – något som personer som var unga på 1980- och 90-talet brukar associera med telefonmötesplatsen ”Heta linjen”.

– Visst finns det likheter, men vi har fasta samtalsämnen och vuxna moderatorer som delar ut ordet. Det är mer som en blandning av radiosändning och samtalskonferens, förklarar Josefine.

Februari blir lite av en testmånad, men förhoppningen är att man redan i mars, varje dag mellan klockan 16 och 22, ska kunna erbjuda samtal med sportstjärnor, yrkesmänniskor och experter på olika områden. Ungdomar från Tyresös fritidsgårdar har agerat bollplank, när Josefine och Marie funderat på heta samtalsämnen.

– Jag blev lite överraskad över att de var så förståndiga. De ville prata om hur man kan flytta hem-ifrån och hur man får jobb. Men också om vad man gör om man blir gravid som tonåring, berättar Josefine.

Just att ha en balans mellan ämnena, att det finns utrymme för både det allvarliga och mer lättsamma är viktigt, enligt Josefine.

– Många ungdomar på chatten, särskilt killarna, sa att de inte vill ringa till organisationer som Bris, för att de inte är några ”problembarn”. Samtidigt kunde de berätta att de funderade på självmord. Vi tror att ett samtal om träning kan öppna upp för samtal om annat också, säger Josefine.

När Josefine Wahlberg berättar om Jiddr, brukar folk undra om ungdomar i dag verkligen vill prata. Vill de inte hellre chatta, är en vanlig fråga.

– Men jag är säker på att det finns ett stort behov av att faktiskt få samtala. Jag hade själv en jobbig uppväxt och jag vet hur det är att känna sig ensam om sina problem. Det kan vara en oerhörd lättnad att få prata med andra i samma situation.