Josefins heta önskan: Bastu i Vinterviken

Josefin Johansson, aktuell med "Smartare än en femteklassare", önskar bastu i Vinterviken.
Josefin Johansson, aktuell med "Smartare än en femteklassare", önskar bastu i Vinterviken.
Josefin Johansson
Josefin Johansson leder programmet "Smartare än en femteklassare".
TV-aktuella komikern och Örnsbergsbon Josefin Johansson älskar att vinterbada.
Nu önskar hon liksom många andra en bastu i Vinterviken.
– Det vore perfekt. Varför inte en bastuflotte som den i Tanto? säger hon.

Josefin Johansson syns överallt just nu. Nyligen vann hon ”På spåret” tillsammans med Johar Bendjelloul och på lördag kan man se henne som programledare i SVT:s   ”Smartare än en femteklassare”.

Men intervjun börjar med ett samtal om vinterbad. Josefin som bott i Örnsberg i fem år tar gärna ett dopp i Vinterviken – även på vintern.

Hon joggar innan och kyler sedan av sig i sjön.

Liksom många andra kallbadsentusiaster i söderort önskar hon en bastu där.

– Varför inte en flytande bastu som den i Tanto?  Jag tänker skriva en motion om det, säger hon.

Josefin Johansson har många strängar på sin lyra. Hon är stand up-komiker, popsångerska, skådespelare, programledare och journalist.

Vad är du mest?

– I grunden är jag komiker. Allt jag gör utgår från humor. Vissa skämt måste sjungas fram, och ibland behövs en komiker för att leda ett program.

Du måste också vara allmänbildad med tanke på framgångarna i ”På spåret”.

– Jag och Johar kompletterade varandra väldigt bra, han kunde det jag inte kunde och tvärtom. Men ja, jag är nog ganska allmänbildad. Jag gillar att utgå från fakta i min humor, och måste sätta mig in i hur saker fungerar. Ska jag prata inför 200 bibliotekarier i Växjö måste jag ju kunna lite om bibliotek, säger Josefin.

Josefin Johansson hänvisar även till föreställningen ”Drottningsylt”, som turnerar runt i landet, och där hon och hennes medspelare på ett humoristiskt sätt lyfter fram alla Sveriges drottningar genom historien.

– Man får skratta sig fram till kunskap, säger hon.

Sedan i lördags syns hon i tv-rutan som programledare i programmet ”Smartare än en femteklassare”, där vuxna sätts på prov i frågor från låg- och mellanstadiet.

Är inte deltagarna väldigt modiga som ställer upp?

– Jo, det finns ju en risk att man känner sig superdum, som att man har en dumstrut på sig. Men deltagarna får inte vara så taskiga mot sig själva. Femteklassarna är ju mitt inne i den här typen av frågor.

Skulle du själv våga vara med?

– Jag var ju även rädd för ”På spåret”, men sen var jag ju ändå med i den leken. Jag skulle nog råka tacka ja och sedan ångra mig.