Jour har räddat kvinnor i 30 år

Anna Haglund Slevin och Zerrin Sarioglu berättar att den ekonomiska pressen ökar för våldsutsatta kvinnor.
Anna Haglund Slevin och Zerrin Sarioglu berättar att den ekonomiska pressen ökar för våldsutsatta kvinnor.
Grovt våld mot kvinnor och kvinnor som hamnar i skuldfällor – det är två olycksbådande trender, menar kvinnojouren i Huddinge.

När jouren fyller 30 år på lördag stämmer man av situationen med politiker.

1983 startade kvinnojouren i Huddinge sin verksamhet, tack vare några engagerade politiker. Sedan några år tillbaka bedriver jouren sin verksamhet från en hemlig plats i Huddinge.

– Under mina 15 år på kvinnojouren så har det gått framåt, vi har fått fler platser och rum för behövande kvinnor. Men behovet och efterfrågan är mycket större i dag också, säger Zerrin Sarioglu som är en av två anställda på jouren.

Ordförande i organisationen, Anna Haglund Slevin, har sett samma trend.

– Det är fler som ringer till oss i dag, det betyder att vi får avvisa fler än tidigare, säger hon.

I dag förfogar kvinnojouren bland annat över sex rum i två lägenheter, där varje rum kan ges till en kvinna som behöver fly hemmet på grund av våld, ofta tillsammans med barnen. Pengarna för att få det att gå runt kommer huvudsakligen från kommunen.

Samtidigt som efterfrågan ökat så är trenden med våld mot kvinnor allvarligare i dag, menar Anna Haglund Slevin.

– Vi ser att det grova våldet mot kvinnor har ökat, det är mer våld än tidigare, tyvärr. Men vi vet inte om det beror på att fler anmäler, säger hon.

Kvinnor utsätts också i allt hög­re grad för ekonomisk press, i dag tvingas många skriva på bilaffärer, huslån och sms-lån.

– Kvinnan kan bli lurad av mannen att skriva på handlingar, det kan handla om allt mellan större huslån till kontantlån för lyx­inköp, säger Anna Haglund Slevin.

men Jouren har inte resurser att hjälpa alla. Dock gläds man åt de många lyckade fall där kvinnojouren spelat en stor roll.

– Belöningen kommer när man ser kvinnorna leva egna trygga liv där de är lyckliga, säger Zerrin Sarioglu.

Fakta

Jubileum med seminarium

I kväll tisdag håller kvinnojouren en hearing med Huddinges politiska partier i Folkets hus klockan 19–21.

På torsdag klockan 9-16.30 hålls en kostnadsfri seminariedag på Folkets hus på temat utanförskap och våld i nära relationer. Föranmälan krävs: kvinnojourenhuddinge.se.

Källa: Kvinnojouren i ­Huddinge