ANNONS

Jourhemspoolen utreder sig själv

En jourhemspappa har dömts för våldtäkt på två barn.

Nu utreder Jourhemspoolen i Sollentuna hur våldtäkter kan förhindras i framtiden.
ANNONS

Det som skulle bli ett tryggt hem blev i stället till ett helvete. Två barn från Upplands Väsby våldtogs under flera månader av sin jourhempappa. Nu har den 61-årige mannen dömts till fängelse i åtta år, bland annat för grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Jourhemspappan godkändes av Jourhemspoolen. Poolen är ett samarbete mellan flera kommuner i norra Stockholm, men den har sitt säte i Sollentuna och drivs därifrån.

Efter att våldtäkterna uppenbarades fick poolen kritik för att inte ha gjort tillräckligt djupa intervjuer med jourhemsfamiljen.

Orsaken var att familjen agerat jourhem i över 20 år, utan att några negativa signaler kommit fram. Familjen hade även goda referenser.

– Vi har besökt familjen kontinuerligt. Jourhemsbarn som vuxit upp där har kommit tillbaka och firat jul hos familjen efteråt. Det har funnits noll signaler, säger Lennart Gabrielsson (FP), ordförande i socialnämnden i Sollentuna.

Han har väldigt svårt att se hur våldtäkterna hade kunnat förutspås.

– Jag kan inte begripa hur andra intervjufrågor skulle ha fått fram den här situationen. Det finns bara ett sätt, att besöka familjerna. Att träffa de vuxna, men framförallt att prata enskilt med barnen. Vi besöker dem minst fyra gånger per år.

Trots detta utreder nu poolen hur de kan förhindra att något liknande inträffar i framtiden.

– Vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Lennart Gabrielsson.

ANNONS

Drygt 100 barn från Sollentuna är placerade i olika jourhem via poolen.

Fakta

Detta har hänt

Två barn i förskoleåldern, från Upplands Väsby, våldtogs vid ett tiotal tillfällen av sin jourhemspappa i norra Stockholm.

Jourhemspappan nekar till våldtäkt men erkänner att han förgripit sig på barnen. Jourhemsmamman är inte misstänkt för något brott.