Jourmottagningen kan stänga i maj

Britt-Marie Eriksson är distriktssköterska på jourmottagningen i Åkersberga.
Britt-Marie Eriksson är distriktssköterska på jourmottagningen i Åkersberga.
Jourmottagningen i Alceahuset lägger ned. 
vård, vårdcentral, mottagning, jourmottagningen, Åkersberga, Alceahuset,
Jourmottagningen stänger troligen i slutet av maj.
Jourmottagningen stänger troligen i slutet av maj.
Åkersbergaborna hänvisas till Täby om jourmottagningen stängs ner.
Åkersbergaborna hänvisas till Täby om jourmottagningen stängs ner.
Tusentals riskerar att drabbas när jourmottagningen i Åkersberga tvingas stänga i slutet av maj. Det blir troligtvis effekten av landstingets ändrade ersättningssystem till vårdcentraler.

Britt-Marie Eriksson är distriktssköterska och har jobbat på jourmottagningen i Åkersberga sedan 1994.

– Det är verkligen jättetråkigt, det tycker vi alla som arbetar här. Det är en väl etablerad jourmottagning och vi känner verkligen att den här verksamheten behövs, säger hon.

Enligt henne är jourmottagningen oftast fullbokad under influensatider och under pollensäsongen men även under sommaren när det är mycket sommargäster.

– Om jourmottagningen försvinner kommer det att försvåra för alla som behöver hjälp på jourtid när vårdcentralen är stängd, säger hon.

Bakgrunden till nedläggningshotet finns i landstingets ändrade ersättningssystem för primärvården. Det beslutet har inneburit mer pengar till vissa vårdcentraler och mindre till andra.

Systemet ändrades för att göra det mer rättvist, då vårdcentraler med många äldre patienter och patienter med stora eller komplexa behov skulle bli gynnade.

De som fått mindre pengar är de vårdcentraler som har många besök men där patienterna inte kräver lika mycket tid och vård. Som på Lidingö och i Åkersberga.

– Vi har ungefär 4 500 besök på jourmottagningen i Åkersberga. Den har funnits länge och är väldigt etablerad bland de boende i området. Det är klart att det kommer att märkas, säger Nils-Olov Sandberg, vd och medicinskt ansvarig för TVVÖ, som står för Täby Vaxholm Vallentuna Österåker.

Det är det bolag med husläkare i nordöstra Stockholm som sköter jourverksamheten åt 26 vårdcentraler i dessa områden, samt Lidingö och Danderyd.

I husläkaravtalet står att man ska erbjuda allmänmedicinsk bedömning av läkare dagligen klockan 8 till 22, även på helger. De flesta vårdcentraler är bara öppna dagtid på vardagar och köper därför resterande vårdtid av andra aktörer.

Tidigare har ersättningen per patientbesök från landstinget varit 484 kronor, plus att vårdcentralerna skjutit till lite per listad patient för att täcka TVVÖ:s kostnader.

– Hittills har alla varit nöjda, men i och med att vi får så mycket mindre betalt per läkarbesök nu, 250 kronor, så måste överstigande kostnader tas från den fasta ersättningen som varje vårdcentral får. Vi måste göra vår verksamhet billigare och det enda sättet för oss att göra det är att stänga mottagningarna på Lidingö och i Åkersberga, säger Nils-Olov Sandberg.

Nu hänvisas de till närakuten i Täby.

– Det finns en risk för att det blir fullt men lokalerna slukar både mer personal och patienter.

TVVÖ har försökt få landstinget att skjuta till pengar, utan framgång.

– Vi ska ha ett möte med landstinget nästa vecka och då kommer vi att diskutera en eventuell avveckling, det är vad vi vet i dag. Om vi inte får något sorts motbud kommer vi att stänga mottagningen den sista maj, säger Nils-Olov Sandberg.

Hur säker är du på att mottagningen kommer att stängas?

– Väldigt. De har redan sagt att de inte tänker ge oss mer pengar och när det redan är sagt så är det väldigt svårt att kunna ha kvar verksamheten.

Läs mer:

http://mitti.se/vardcentraler-varnar-for-samre-vard/”>Vårdcentraler varnar för sämre vård

Vaxholms vårdcentral startar äldremottagning