Joursida för unga på Facebook

Christina Stielli har startat en ”joursida” på Facebook för barn och ungdomar under 20 år.
Christina Stielli har startat en ”joursida” på Facebook för barn och ungdomar under 20 år.
Allt började med en 13-årig flickas vånda inför nyår. Bara några månader senare är ”Jourvuxen” – en sida på Facebook där unga kan dela sina tankar med 20 jourstödjare – i full gång.

Vasastadsbon Christina Stielli är eldsjälen bakom.

I december fick Christina Stielli ett mejl från en 13-årig flicka.

– Det var några dagar innan nyår. Flickan skrev att hon hade varit på en av mina föreläsningar och bad mig om råd. Hon var rädd för att hennes mamma skulle ha fest på nyårsafton, för då blev det alltid stökigt, berättar Christina.

Hon gjorde ett inlägg på Twitter om flickans situation – och fick en enorm respons.

– Folk skrev ”vi kommer och hämtar henne”, ”hon kan fira hos oss” och ”hon kan ringa mig”. Jag blev väldigt överraskad och insåg att det finns många vuxna som vill ställa upp för utsatta barn. Det var då jag fick idén till ”Jourvuxen”, säger Christina som höll kontakt med flickan via sms under nyårsafton.

Dagen därpå tackade flickan för stödet.

Christina har under många år föreläst för barn och ungdomar om självkänsla och studiemotivation. Hon är bland annat utbildad beteendevetare och pedagog och har skrivit flera romaner och självhjälpsböcker på temat relationer.

I januari startade hon Facebooksidan som fick namnet ”Jourvuxen”.

Facebooksidan vänder sig till alla barn och ungdomar under 20 år som mår dåligt och känner att de behöver få prata med en vuxen som lyssnar på dem.

I dag svarar 20 vuxna, mestadels från Stockholmsområdet, dagligen på frågor och funderingar från barn och ungdomar i hela landet – antingen via mejl eller genom att chatta på sidan.

– Det handlar om allt från att man är orolig för nästa prov till att man blir trakasserad i skolan. Jag har även fått mejl från ungdomar som tycker livet är hopplöst i största allmänhet.

De flesta jourstödjarna har Christina hämtat från sitt eget nätverk. Men alla kan bli ”jourvuxna” – som hon kallar dem – genom att fylla i en ansökan på Facebook.

– Ingen av oss är psykologer. Det viktiga är att alla har olika bakgrund. När jag till exempel fick ett mejl från en flicka vars bästa kompis blivit utsatt för våld så kunde jag slussa henne vidare till en av jourstödjarna som har liknande erfarenheter från sin uppväxt.

– Men vi är samtidigt noga med att direkt hänvisa barnen vidare om vi känner att vår kompetens inte räcker till.

Sedan årsskiftet har sidan nått en halv miljon användare på Facebook, genom delningar och kommentarer – närmare 2000 har gillat sidan.

Jourstödjarna har hittills haft kontakt med 50 till 60 barn. Dessutom står 200 personer på väntelistan för att bli jourvuxna.

Vad är målet med sajten?

– Att den inte ska behövas. Men det är naturligtvis en dröm. Konkret är målet att vi ska nå ut till alla barn och ungdomar som tror att vuxna inte vill eller hinner lyssna på deras problem.

Många vuxna vill ställa upp för utsatta barnChristina Stielli

Fakta

Älskar café Giljotin på Torsgatan

Namn: Christina Stielli

Ålder: 48 år.

Bor: S:t Eriksplan, Vasastan.

Gör: Föreläsare och författare. Har kontor på Gjutargatan på Kungsholmen.

Familj: Döttrarna Carin, 20, och Sara, 18. Katterna Bongo och Lisa och hunden Nixon.

Favoritplatser i Vasastan: Café Giljotin på Torsgatan. ”Det är mitt andra vardagsrum”. Sabbatsbergsparken. ”För det känns som en hemlig liten plats mitt i stan”.