Alla hus i tegelstaden var ännu inte byggda. Statsminister Olof Palme hade ännu inte invigt Skarpnäcks kulturhus. Ungefär så var läget i Skarpnäck när nyinflyttade Jotten och Titti Dahlqvist 1985 drog i gång Unga Örnars lokalavdelning i Skarpnäck med filmvisning och utflykter.
För att få in pengar bestämdes det att föreningen skulle ordna valborgsfirande. Den 30 april 1989 tuttades det eld på rishögen i närheten av Bergholmstorpet för första gången.
Skarpnäcksbon Victoria Tenggren fanns i publiken under de tidiga åren. Men sedan ungefär 30 år tillbaka har hon medverkat som först funktionär och senare planläggare av valborgsfirandet.
– Det var mycket folk även de första åren. Förr kunde förberedelserna ta nästan en vecka. Vi hade helt andra lottstånd som var tunga och tog två dagar att bygga, säger hon.
Victoria Tenggren vid rishögen förra året. Hon har varit med i arrangemanget i cirka 30 år.
Anders Björklund
Ett fackeltåg går varje år från Skarpnäcks kulturhus till festplatsen.
Skarpnäcks Unga Örnar
Efter pandemiavbrottet har publiken ökat med 2 000 - 3 000 personer. Detta trots att man inte längre har fyrverkerier som tidigare. Tenggren berättar att fyrverkerierna upphörde på grund av klagomål. I fjol satsade man på scen med uppträdanden för första gången.
Förr kunde förberedelserna ta nästan en vecka.
– Vi ville förnya oss, men det är också på grund av att vi inte har fyrverkeri. Det här är ett sätt för Unga örnar att både synas och höras och att göra det lite roligare. Det blev jättebra förra året, säger hon.
På scen ställer sig Skarpnäcksartisten Tsoobi, Agnes Hustler och bandet Solkatt. Sjunger vårlåtar i gröngräset gör relativt nybildade Horisontkören från Skarpnäck och goda gamla Skarpnäckskören Näktergalningarna.
Tsoobi på scen förra året. "Hon gjorde en jättefint avslutande uppträdande i fjol. Det var drag när hon sjöng", säger Victoria Tenggren.
Skarpnäcks Unga Örnar
Volontärer på plats i ett av stånden förra året.
Skarpnäcks Unga Örnar
Victoria Tenggren hoppas att folk anmäler sig som volontärer antingen till förberedelserna på valborgsmässoafton, under själva evenemanget, eller till efterarbetet. Det finns sysslor från allt till att stå i stånd med lotterier till att vara eldvakt vid rishögen efter firandet.
– Men vi söker också nya ledare till den vanliga verksamheten. Många av oss börjar bli äldre. Det är jättesvårt att få tag på ledare, säger Victoria Tenggren.