10-års jubileum för Bagis Megaloppis

Tusentals väntas komma till Bagis Megaloppis på lördag. Arkivbild.
Intresset är stort för att delta i årets Megaloppis i Bagis. Flera står på väntelista.
Som mest har runt 10 000 kommit till Bagis Megaloppis.
Som mest har runt 10 000 kommit till Bagis Megaloppis.
Kläder, retromöbler och hantverk. På söndag 10-års jubilerar Bagis Megaloppis.
– Megaloppisen är en av årets höjdpunkter i Bagarmossen, säger Anders Engström som driver Bagisbloggen och i år har ryckt in för att hjälpa till.
Och fortfarande behövs fler volontärer.

I helgen fylls borden i Bagarmossen med möbler, kläder, hantverk och smycken. Runt 300 personer har anmält intresse för att delta och flera står på väntelistan.

– Borden är fullbokade, men vi kommer att gå igenom under veckan om någon inte betalar sin avgift, så folk kan fortfarande mejla om de vill vara med, så får vi se om det går att fylla på, säger Anders Engström, som för första gången är med och arrangerar Bagis Megaloppis.

I år firar loppisen 10-års jubileum. Vilka som stått bakom har varierat genom åren. Merparten av jobbet till årets loppis har gjorts av Robert Huselius som i slutskedet fått hjälp av Anders Engström och ytterligare tre personen sedan loppisen var nära ställas in.

– Jag ska själv vara borta på begravningen dagen då loppisen är, men det här är en så roligt tradition i Bagarmossen att jag vill vara med och hjälpa till så att den blir av, säger Anders Engström.

Bagis Megaloppis drivs helt ideellt. Pengarna de får in för att hyra ut platser går i huvudsak till att betala för polistillstånd och soptunnor. Överskottet skänks till välgörenhet.

– De som är med och arrangerar bestämmer vad det ska gå till. Förra året skänkte de pengarna till Regnbågshjälp för 17 som stödjer utsatta HBT-flyktingar och Rojavakommittéerna som hjälper till med återuppbyggnaden av syriska Kurdistan, säger Anders Engström.

Även om de nu är fem personer som jobbar med att rodda loppisen behövs ytterligare hjälp under själva marknadsdagen.

– Vi behöver framförallt hjälp med att pricka av dem som anmält sig och hjälp med att tömma soptunnor och att städa.

Loppisen pågår mellan klockan 10 och 15 på söndag.

– Loppisen har växt och växt, som mest har det varit runt 10 000 här. Det är ju inte bara folk från Bagis, utan det brukar komma besökare från hela Stockholm, säger Anders Engström.