ANNONS

Nu ska Judiska församlingen och Plattan bli säkrare

Invigning av Sommar på Sergels torg
För att få pengar till trygghetsinvesteringar ska platsen upplevas som otrygg och att det kan verifieras till exempel genom polisen.
Norrmalm får 2,4 miljoner kronor för att göra stadsdelen tryggare.
Pengarna går till kultur på Plattan och pollare vid Judiska församlingen.
ANNONS

I år finns 100 miljoner kronor i stadens trygghetsfond som bland annat stadsdelarna och trafikkontoret kan ansöka om för att förbättra tryggheten runt om i staden.

Tre gånger under året delas pengarna ut, och på torsdagen beslutade trygghetsutskottet hur 26,1 miljoner av dem ska fördelas.

Aktivera Sergels torg

På Norrmalm kommer 2,4 miljoner kronor att användas till att bland annat säkra upp Plattan.

– Sergels torg är en plats som vi länge har velat göra tryggare. Nu gäller det att aktivera Sergels torg på nytt, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

En del av pengarna går till att utveckla projektet ”Sommar på Sergels torg”  som anordnades förra sommaren med kulturella aktiviteter, sittplatser och uteserveringar på platsen.

Projekt gjorde succé – Plattan har blivit tryggare under sommaren

– Det gjorde att Plattan upplevdes som mer trygg än innan. Nu vill vi bygga vidare på det för att befolka platsen och hålla buset borta, säger Erik Slottner.

Det ska också sättas in ny belysning och växtlådor som är flyttbara för att minska möjliga gömställen av narkotika vid Sergels torg.

ANNONS

Pollare vid Judiska församlingen

En del av summan ska också gå till att sätta upp höj- och sänkbara väghinder vid Judiska församlingen på Wahrendorffsgatan.

– Pollarna räknar man ska finnas på plats nästa år, säger Erik Slottner som dock flaggar för att en upphandling och andra faktorer skulle kunna försena dem något.

Hälften levde upp till kraven

Grundförutsättningen för att få pengar till trygghetsinvesteringar är att platsen upplevs som otrygg och att det kan verifieras till exempel genom polisens rapporter eller att medborgare har hört av sig.

Därefter måste stadsdelen kunna visa att den åtgärd man söker pengar för bidrar till att tryggheten ökar. Uppfylls de två parametrarna är sannolikheten stor att man får ta del av pengarna ut trygghetsfonden.

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna

Erik Slottner (KD)

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna utan kommer en nämnd in med en ansökan som håller måttet så godkänner vi den. Vi är tuffa men rättvisa när vi värderar ansökningarna, säger Erik Slottner.

Samtliga ansökningar som levde upp till kraven, vilket var ungefär hälften av de ansökningarna som kom in till årets första utbetalning, fick godkänt.

– De 100 miljonerna ska däremot inte gå till sådant som att laga trasiga och nedklottrade parkbänkar, utan det förväntar vi oss att de som äger bänkarna tar hand om. Utan det man ansöker om pengar för ska alltså tillföra något nytt, säger Erik Slottner.

Fakta

Så här fördelas pengarna:

Norrmalm: 2,4 miljoner kronor

Kungsholmen: 0,2 miljoner kronor

Östermalm: 0,3 miljoner kronor

Enskede-Årsta-Vantör: 7,6 miljoner kronor

Farsta: 3,4 miljoner kronor

Hägersten-Liljeholmen: 2,6 miljoner kronor

Hässelby-Vällingby: 1,9 miljoner kronor

Rinkeby-Kista: 0,4 miljoner kronor

Spånga-Tensta: 1,4 miljoner kronor

Skarpnäck: 0,3 miljoner kronor

Älvsjö: 4,0 miljoner kronor

Trafiknämnden: 1,6 miljoner kronor

Totalt: 26, 1 miljoner kronor

Källa: STOCKHOLMS STAD
ANNONS