Judoklubb lär äldre att ramla rätt i halkan
Nu lanserar judoförbundet ett projekt som ska lära äldre människor hur man faller utan att skada sig.
Judo förknippas ofta med japansk disciplin och respektfulla bugningar inför sensei (tränaren).
I dojon i Skarpnäck gäller inte detta. Åtminstone inte på tidiga tisdagskvällar då det stimmas och stojas. IK Södra har nybörjarträning för barn i åldrarna 5-9 år, och då ska det vara lättsamt.
– Barnen har roligt samtidigt som de får allsidig motorisk träning, säger tränaren och Nackabon Karin Strömqvist Bååthe.
Någon timme senare har lugnet lagt sig och betydligt äldre judokas har tagit över. 70-årige Kurre Sandberg dunsar i mattan gång på gång när han blir kastad av sensei. Men han är lika snabbt uppe på fötter.
– Jag slår mig inte ett dugg eftersom jag har lärt mig fallteknik!
Fler än 1 000 dör
Det är inte många i åldern plus 65 år som kan detta, något som IK Södra och Svenska Judoförbundet vill råda bot på.
Att falla rätt kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död.
Fall är den vanligaste orsaken till dödsolyckor i Sverige. Drygt 1 000 personer omkommer varje år. Det kan jämföras med trafikolyckor där 263 personer omkom år 2016.
Äldre extra illa ute
Varje år inträffar cirka 270 000 fallolyckor varav 70 000 leder till sjukhusvård. Äldre människor från 65 år och uppåt är kraftigt överrepresenterade. Ju äldre personen är desto större är riskerna vid ett fall, inte minst på grund av benskörhet.
– Musklerna blir långsammare när man är äldre och balansen försämras, säger Karin Strömqvist Bååthe som parallellt med sitt ideella uppdrag i IK Södra jobbar på judoförbundet.
Många skadar sig ”i onödan” eftersom de inte skyddar sig på rätt sätt när de ramlar. Därför har ett projekt sjösatts som ska ge ökad falltrygghet. Förhoppningen är att inom några år minska antalet personer som behöver vård på grund av fall från låg höjd med minst 50 procent.
Rädslan är en bov
Man riktar främst in sig på äldre.
– Sedan kan jag tycka att fallteknik borde läras in lika tidigt som att simma, säger Strömqvist Bååthe.
Många spänner sig när det är halt ute, och det ökar risken för att ramla. Just rädslan för att falla är en bov i dramat. Med kunskap om hur man faller blir man mer avspänd och mindre rädd.
Kurser i fallteknik
Judoförbundet har redan startat flera pilotprojekt för att utbilda instruktörer i fallteknik. I augusti 2018 ska verksamheten vara i full gång.
Sedan ska instruktörerna lära de äldre. Klubblokaler står ofta tomma på dagarna, och då finns plats för äldrekurser. Uppsökande verksamhet finns också med i planerna.
– Vi har redan fått många förfrågningar från kommuner och äldrecenter, säger Karin Strömqvist Bååthe.
Judoförbundet söker sponsorer till projektet, och förhandlingar förs med försäkringsbolag.
Win-win-win
– Det här är en win-win-win-win-situation!
Strömqvist Bååthe syftar på att försäkringsbolag tjänar pengar på minskat antal sjukskrivningar, och samhället får minskade kostnader för sjukvård.
– Och vi får färre drabbade individer, och så hoppas jag att fler lockas till judon.
Klarade 3-metersfall
En som varit med länge är 67-årige Tommy Engström, tränare och ordförande i IK Södra. För ett par år sedan var han riktigt illa ute.
– Jag var uppe i ett tre meter högt jakttorn. Plötsligt gav reglarna jag stod på vika och jag föll handlöst mot marken.
Han klarade sig med ett par mindre blessyrer.
– Jag hann inte tänka, men lyckades landa på sidan. Tekniken satt i ryggmärgen, annars skulle jag ha slagit ihjäl mig.