ANNONS

Judoklubben lär seniorer falla rätt – vill vända statistiken

Varje dag ramlar 30 av Stockholms pensionärer så illa att de måste åka till sjukhus.
I hopp om att ändra på detta, har judoklubben IK Södra haft en fallskyddskurs för seniorer.
– Jag känner mig modigare nu, säger deltagaren Astrid Burman.
ANNONS

– Fallolyckor är Sveriges mest underskattade olycka, konstaterar Karin Strömqvist Bååthe, judoinstruktör för falltrygghetsgrupper.

Hon berättar om Socialstyrelsens senaste statistik, som visar att antalet fallolyckor ökar varje år. Den senaste rapporten visar att 270 000 fallolyckor anmäldes i Sverige förra året, där 70 000 föll så illa att de fick uppsöka sjukhusvård.

– Jag tror att den siffran skulle kunna halveras ganska snabbt. Man måste bara lära sig hur man faller på rätt sätt, säger Karin.

Karin Strömqvist Bååthe, fallskyddsinstruktör IK Södra Judo

Karin Strömqvist Bååthe är övertygad om att statistiken går att vända, med bättre kunskaper i fallteknik. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Vill halvera siffrorna i statistiken

Karin Strömqvist Bååthe har länge tränat och undervisat i Skarpnäcks judoklubb IK Södra. Men samtidigt har hon haft ett uppdrag hos det svenska judoförbundet, som projektledare för fallpreventionssatsningen Judo4Balance.

Där har hon, tillsammans med läkare, arbetsterapeuter och sjukgymnaster – som alla har svart bälte i judo – tagit fram ett program som ska lära personer att falla rätt. Det slutliga målet är att halvera statistikens siffror.

Flera judotränare fick i samband med projektet gå en utbildning i fallskyddsprevention. Därefter startades träningsgrupper på några av landets judoklubbar – däribland på IK Södra Judo.

Marianne Bloch, Astrid Burman och Alina Sandu - fallskyddsträning IK Södra Judo

Uppvärmning med instruktör Alina Sandu. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Varje dag dör fyra pensionärer av en fallolycka

Nu har klubbarna precis haft årets sista kurs i fallteknik. Men i februari drar projektet igång igen – och då är det på allvar. För då ska projektet bli en del av forskningen, med hjälp av testgrupp bestående av pensionärer.

ANNONS

Pensionärer är nämligen den mest överrepresenterade gruppen i statistiken. Bara i Stockholm är det över 30 pensionärer som kommer till sjukhuset varje dag, till följd av en fallolycka. Och sett till hela landet, är det fyra pensionärer som dör varje dag.

– Det hela blir som en ond cirkel. För om man har fallit tidigare, blir man ofta rädd att falla igen. Då går man och spänner sig mer. Och då ramlar man lättare, säger Karin Strömqvist Bååth.

Rolf Lindquist och Alina Sandu tränar fallprevention på IK Södra Judo

Alina Sandu tränar med Rolf Lindquist. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

”Använder inte hjälmen lika ofta”

– Flera här inne har varit med om en olycka, säger Karin Strömqvist Bååth samtidigt som hon blickar ut över judosalen.

Marianne Bloch är en av dem.

– Jag ramlade ganska nyligen så illa att jag bröt armen.

Hon tänker efter en stund.

– Jag märkte att det begränsade mig, för jag ville ju inte vara med om det igen. Men nu, efter den här kursen, har det börjat kännas lite bättre. Jag är inte lika rädd längre.

Bredvid Marianne står Astrid Burman. Hon nickar instämmande.

– Jag har ramlat flera gånger och fått flera hjärnskakningar. Så innan jag gick med i den här gruppen gick jag alltid omkring med hjälm. Men nu märker jag att jag har blivit modigare, jag använder inte hjälmen lika ofta. Inte här inne i alla fall, ler hon.

Marianne Bloch, Astrid Burman - fallskyddsträning IK Södra Judo

Marianne Bloch i grönt och Astrid Burman i rosa. Balansövning, där deltagarna ska följa mattans linjer. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Fredag 22/11

Prova-på pass

Plats: IK Södra Judo, Skarpnäcks gårdsväg 10

Datum: Fredag den 22/11

Tid: Klockan 9:30

Kostnad: Gratis prova-på tillfälle

Övrigt: Nästa fallskyddskurs börjar i februari, år 2020. Kontakta IK Södra Judo om du är intresserad av att anmäla dig.