ANNONS

Julen är fylld med faror för djuren

Väsby djursjukhus om djuren och julen
Veterinären Marie Jury med treåriga hunden Bettan.
Med julens intåg ökar antalet veterinärbesök. Här ger Marie Jury, veterinär på Väsby djursjukhus, som av djurägarna röstats fram till Årets djurklinik, sina bästa råd för att säkra våra vänners julefrid.
ANNONS

Julen är en hektisk period på Väsby djursjukhus. Aladdinaskar kräks upp på löpande band, hundar och katter kommer in med förgiftningar och brännskador är inte ovanliga. Här är veterinären Marie Jurys bästa tips för att djursäkra hemmet juletid.

Håll koll på släkten

Julen är verkligen matens högtid och det är lätt hänt att man slevar upp portion för mycket. Håll därför koll på att familjemedlemmar har händerna synliga vid middagsbordet – rester är till för matlådor, inte för en hungrig hund under bordet. Mycket av julmaten är nämligen för fet eller för salt för djuren. Marie Jury råder att låta middagsbordet vara en djurfri zon.

Levande ljus

Visst är det mysigt med levande ljus som lyser upp vintermörkret, men är du hund- eller kattägare bör du överväga att gå över till batteridrivna alternativ.

Choklad

Juletid kräks det upp Aladdinaskar på löpande band på Väsby djursjukhus. Enligt Marie Jury är chokladförgiftning den absolut vanligaste orsaken till veterinärbesök under julen. Ju mörkare choklad, desto giftigare.

Russin och nötter

Man vet inte riktigt varför men ett par russin kan räcka för att förgifta en hund. Nötter kan vara alldeles för salta eller så kan de vara så pass stora så att de fastnar i hals eller tunntarm.

Glitter och presentsnören

Katter älskar glitter och presentsnören som Romeo älskar Julia. Men äter katten upp snöret så kan det sätta sig i tarmen, vilket är livsfarligt.

Julgranen 

Tänk på att placera julgranskulorna utom räckhåll för djuren. Överväg att köpa plastkulor så att – om olyckan är framme – djuret inte får glasskärvor i tassarna. En barnhage kan vara en lösning runt julgranen.

Julblommor

Hyacinter, julstjärnor och julliljor är alla exempel på blommor som kan orsaka allvarliga problem för djuren. Särskilt katter är benägna att knapra på blommor.

ANNONS

Djursäkra hemmet

Håll rent hemma. Plocka upp saker från golvet, se till att inte ha levande ljus, använd plastkulor i granen och överväg plastblommor.

Vänta inte – sök vård direkt

Har ditt djur ändå råkat få i sig något du misstänker är farligt? Vänta inte, ring din veterinär på en gång. Många förgiftningar kommer med fördröjd effekt. Kommer man till veterinären inom tre timmar så är det i många fall möjligt att kräka djuret för att på så sätt minska effekten.

Väsby djursjukhus om djuren och julen

Djurvårdaren Matilda gör en seniorkontroll på Sabina Fornhems ledarhund Leia, 11,5 år. Foto: Åsa Sommarström

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.