Julbordsgäster synas av polis

Under hela veckan genomför trafikpolisen i söderort operation julbord. Då kontrolleras nykterheten hos bilister som kör hem från julbordsbesök.

Janssons frestelse och köttbullar, men också en nubbe och kanske några öl – förutom den traditionella maten är julbord för många också förknippat med alkohol.

Under veckan är det högsäsong för julbordssittningar och för att se till att så få onyktra som möjligt tar bilen hem efteråt kommer trafikpolisen under veckan att göra många nykterhetskontroller.

– När det är vinter är det ofta svårare att få tag på en taxi och det kan vara mer störningar i kollektivtrafiken på grund av snö eller annat. Det gör att en del chansar och tar bilen, säger Åke Rimborn, chef för trafikgruppen i söderort.

Satsningen är en del av den nationella trafiksäkerhetsveckan där poliser i hela landet genomför nykterhetskontroller.

I vissa angränsade distrikt, som exempelvis Nacka, har trafikpolisen noggrant kartlagt vilka restauranger som har julbord och vid vilken tid.

I söderort är restaurangerna som serverar julbord relativt få, i stället kommer man exempelvis att fokusera på infartsparkeringar som den i Älvsjö.

– Många ställer bilen där och tar sig sedan vidare med buss för att komma till restaurangerna.

Enligt Åke Rimborn kommer man även att jobba efter en modell som går ut på att polisen inte står längre än 15 minuter på en plats och gör kontroller.

Därefter flyttar de till en annan.

– Det är ingen idé att stå och nöta på ett och samma ställe. Då tipsar bilisterna varandra om var vi står och väljer andra vägar. Står vi på flera olika ställen upplevs det som att vi är många och det har också en preventiv effekt.

Fakta

Här kör fulla

Ställen där polisen stoppar många ratt-fyllerister i söderort:

Älvsjövägen.

Magelungsvägen.

Vid Liljeholmsbron (Södertäljevägen).

Rågsvedsvägen.

Mellan Gullmarsplan och Hammarbyhöjden.

Källa: polisen