Julbordsgäster synas av polis

Nu fokuserar polisen på julbords­ätarna.

Trafikpolisen i Nacka och Värmdö kontrollerar nykterheten hos bilisterna som kör från julborden i distriktet ända fram till jul.

Trafikgruppen i Nacka polismästardistrikt har lagt ner ett omfattande arbete på att sammanställa var i distriktet restaurangerna serverar julbord i år.

Efter julbordssittningarna kommer nykterheten hos gästerna som kör därifrån att kontrolleras av trafik­polisen.

– Just julbord förknippar man med god mat men även med god dryck. Tyvärr väljer vissa människor att ta bilen till de här platserna, säger Johan Kust, som är gruppchef i trafikgruppen i Nacka polismästardistrikt.

Under perioden 1016 december pågår den nationella trafiksäkerhetsveckan. Då jobbar polisen i hela Sverige intensivt med just nykterhetskontroller.

– Vi har tittat på vad som sker i Värmdö, Tyresö och Nacka under den här tiden på året och det är mycket julbord just då. Därför kommer vi att rikta vår verksamhet mot dem, men vi kommer självklart även att göra slumpmässiga kontroller på andra platser i distriktet, säger Johan Kust.

Polisen har riktat in sig på ett 15-tal platser och nykterhetskontrollerna pågår ända fram till jul. Platserna har kartlagts och enligt Johan Kust har man full koll på både sittningstider och eventuella smitvägar i området.

– Vi riktar särskilt in oss på de platser där det är dåliga eller inga bussförbindelser. Där bedömer vi att det är större sannolikhet att människor tar bilen till och från julbordet, säger Johan Kust.

Fakta

Här serveras julbord

Artipelag

Siggesta gård

Bullandö krog

Sandhamns värdshus

Le Golf

Seglarhotellet i Sandhamn

Återvall

Fågelbrohus

Skeviks gård

Djurönäset

Fjäderholmarnas krog

Säby säteri

Villa Soludden