ANNONS

Julen där alla får vara med

Abdullah, verksamhetsledaren Farouk, Lotfi, Zeki och Ali äter jullunch tillsammans.
Abdullah, verksamhetsledaren Farouk, Lotfi, Zeki och Ali äter jullunch tillsammans.
Nouhad och Nabil hjälpte till på julfesten.
Nouhad och Nabil hjälpte till på julfesten.
Arshad firade svensk jul för första gången.
Arshad firade svensk jul för första gången.
ANNONS

Marschallerna brinner utanför porten till Rödakorsethuset. Det är torsdag strax före lunch och julfesten har redan varit i gång en timme.

I vanliga fall besöker EU-migranter, papperslösa och nyanlända flyktingar verksamheten för att duscha, äta, umgås och lära sig svenska. I dag är det fest och flertalet av de 75 besökarna firar sitt livs första jul i Sverige och Huddinge.

Egentligen smygstartade julfirandet redan i onsdags när det serverades sill och ris à la malta. Men sillen gick inte riktigt hem, så dagen till ära serveras i stället en libanesisk buffé fylld av kycklingspett, röror och piroger, blandat med svenska klassiker som julmust och lussebullar.

– Vi vill visa hur man firar jul i Sverige. Det är ett sätt att lära sig om kulturen, men vi vill också visa att julen är ett sätt att träffas, umgås och komma närmare varandra. Alla ska vara med, och alla ska ha roligt tillsammans, säger Farouk Hamzaoui.

En av alla som är på plats är Arshad från Egypten. Han kom till Sverige för fyra månader sedan, och sedan två månader tillbaka besöker han Rödakorshuset. Mestadels för att lära sig svenska, men också för att umgås med andra som pratar arabiska.

– Stämningen är varm och välkomnande, och maten var fantastisk, säger han.

Nouhad Abd Al Rahman och Nabil Abo Shanab är båda praktikanter från Migrationsverket. Tillsammans hjälps de åt att lägga fram julklapparna som företag och privatpersoner har skänkt till Röda korset. Alla paket är märkta med innehåll, och sorteras för att kunna glädja mottagaren på bästa sätt. På ett paket står det ”gul damtröja”. Det läggs i högen med lite udda gåvor på grund av färgen.

Nouhad kom till Sverige från Libyen med sin familj för 15 månader sedan. I väntan på beskedet om asyl hjälper hon till gratis på Rödakorshuset. I Libyen var hon revisor på ett byggföretag, här är hon klädansvarig. Tidigare gjorde även en av hennes söner praktik här.

– Jag har inget att göra, och vill göra något bra. När vi kom till Sverige hittade vi människor som hjälpte oss. Varför skulle vi inte hjälpa tillbaka? När jag ger någon en mössa och den blir glad, så blir jag glad. Jag hjälper mig själv när jag hjälper andra, säger hon och tänker tillbaka på jularna i Libyen.

ANNONS

– Där bodde vi, alla religioner blandade, och brukade fira jul hos våra kristna grannar. Det var precis som här. Vi brukade få julklappar vid sängen på morgonen och de bakade alltid julkakor, säger hon.

20-årige Nabil fick uppehållstillstånd i Sverige för en månad sedan. För ett år sedan kom han hit från Syrien. Innan kriget pluggade han ekonomi på universitetet och nu hoppas han kunna fortsätta studierna här.

Nabil har volontärarbetat på Rödakorshuset sedan starten i mitten av maj. Då brukade det komma ungefär 25 personer om dagen. I dag varierar besökssiffran mellan 60 och 80. Av dem kommer ungefär hälften alltid de tre dagarna i veckan som verksamheten är i gång. Andra dyker upp sporadiskt.

För Farouk är den sociala gemenskapen och stödet det viktigaste.

– När man kommer hit och har duschat och fått mat, så träffar man våra frivilliga och får sitta ner och prata. Vi lyssnar, men ger inga råd, säger han.

Under en månad hjälper runt 50 frivilliga till på Rödakorshuset. Det kan vara allt från att laga mat och dela ut kläder till att hjälpa till på språkverkstaden eller berätta om och hur det svenska samhället fungerar.

– Att förstå den svenska kulturen, myndigheter, hur man sorterar sopor och liknande är jätteviktigt att få veta så att man lätt blir integrerad, säger Farouk Hamzaoui.

De flesta har ätit klart och under den skämtsamt frivilliga parollen ”alla måste dansa, annars kommer inte tomten”, samlas besökarna och volontärerna runt den lilla granen i mitten av lokalen.

Efter ”Tipp tapp…” och dans kring granen är det dags att introducera ”Björnen sover”.

Trots hotet om uteblivna julklappar försvinner Nabil smidigt i väg när han blir utsedd att börja som björn, men kommer tillbaka lagom i tid för att posera på ett kort med tomten.

– Svensk jul är nice, säger han.

Kön till tomten ringlar lång. När alla fått sitt paket börjar julfesten lida mot sitt slut. I vilrummet ligger en man och sover. Han hade inte ork att vara med och fira.

– Har du ätit i alla fall, frågar Farouk.

Mannen nickar och somnar om. Han har fortfarande två timmars trygg sömn kvar innan Rödakorshuset stänger för dagen.

Fakta

Här kan alla fira jul

På julafton serverar svenska kyrkan julgröt och julgodis på Klockargården på Kommunalvägen 21 mellan klockan 11 och 12.

På annandag jul, den 26 december, bjuder Södertörnskyrkan i Huddinge centrum på julbord mellan klockan 14 och 16.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.