ANNONS

Julen en utmaning för skuldsatta

Runt fem procent av Botkyrkaborna har skulder hos kronofogden. Många skäms över att inte kunna betala räkningarna – och riskerar att skuldsätta sig ännu mer under julen.
ANNONS

Julen är en högtid när många vill spendera lite extra pengar och tid med familjen. Men högtiden är också en skuldfälla. Det är lätt hänt att man handlar lite mer än man tänkt sig – och tänker att man betalar senare.

– Frågan är hur stor del av försäljningen under julhelgen som tas på kredit. Det vi ser rent allmänt är en situation där du har möjlighet att i större utsträckning än förr handla för pengar du inte har, säger Jan Åkerlund som är ansvarig för kronofogdens förebyggande verksamhet.

Vid årsskiftet låg Botkyrka på tredje plats bland länets kommuner sett till andelen skuldsatta invånare. Nästan fem procent av invånarna hade tillsammans en totalskuld till kronofogden på över 781 miljoner kronor. Det finns hjälp att få men alla kanske inte vet om det – eller vågar be om den.

– Det är förenat med skuld och skam att inte kunna betala sina räkningar. Många tar ett första möte men bryter och kommer tillbaka när det mognat lite, säger Christina Sehlén Lopez som är sektionschef för ekonomiskt bistånd i Botkyrka.

Hittills i år har drygt 300 personer sökt budget- och skuldrådgivning i kommunen för att få hjälp att komma till rätta med ekonomin. Det är väldigt få sett till antalet skuldsatta Botkyrkabor, men en ökning från tidigare år.

– Vi brukar ha en uppgång efter sommaren och i januari. Folk vill köpa julklappar och sådana saker, säger Christina Sehlén Lopez.

Kronofogden har gjort ett urval bland de kommuner som har högst skuldsättning i förhållande till antalet invånare, och kommer i samarbete med Botkyrka kommun att utbilda personalen i att hjälpa till med att hantera och förebygga skuldsättning.

Annika Sydberger Norrman från kronofogden poängterar att skuldsättning ofta leder till ohälsa, vilket i sin tur innebär kostnader för kommunerna.

– Budskapet till kommunpolitikerna är att man kanske borde titta på det och se vad det beror på, säger Annika Sydberger Norrman.

ANNONS
Fakta

Botkyrkas skuldsättning

4 399 Botkyrkabor, eller 4,9 procent av befolkningen, har skulder till kronofogden på totalt 761 441 519 kronor.

Hittills i år har 297 personer sökt och fått inbokad tid hos kommunens budget- och skuldrådgivning.

Av kvinnorna är de flesta i åldern 35-44 år, medan de flesta männen är mellan 55 och 64 år.

De flesta ligger i sin skuldsättning i intervallet 100 000-299 000 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.