ANNONS

Julen är inbrottstjuvarnas högtid

Bostadsinbrotten i Huddinge ökar.
Antalet inbrott ökar runt jul, enligt polisen.
Antalet inbrott ökar runt jul, enligt polisen.
Tomma och mörka hus är frestande byten för inbrottstjuvar som vill arbeta ostört.
ANNONS

När katten är borta dansar råttorna på bordet. Många hälsar på släkt och vänner under julhelgen, eller passar på att resa bort – då slår inbrottstjuvarna till.
– Det är en trend varje år att inbrotten ökar i december och kring jul. Det är julklappstider, och folk har ofta mer värdefulla saker hemma än vad de har annars. Sedan är kanske de som gör inbrotten i extra stort behov av pengar själva just då, eftersom de ska köpa julklappar, säger Helena Appelgren vid polisen.

Lättare att slå till

Hon säger också att en orsak till ökningen kan vara att det är lätt för inbrottstjuvarna att se vilka hus som står tomma. Vilket också gör det lättare för dem att slå till.
– Om ditt hus står mörkt länge har de koll på det, och förstår att du inte är hemma. Det är bra om man kan hjälpas åt grannar emellan. Och till exempel ta in posten åt varandra, skotta uppfarten om det snöar, dra tillbaka soptunnorna där de ska vara om de töms och så vidare. Få det att se ut som att någon är hemma helt enkelt, säger Helena Appelgren.

Vet var de ska leta

Man bör också undvika att förvara värdesaker hemma. Att gömma sakerna är också ett alternativ, men Helena Appelgren säger att tjuvarna ofta vet var de ska leta.
– Det bästa är att förvara sina dyrbara saker i ett värdeskåp. Eller helst inte i hemmet alls, om det är riktigt värdefulla saker.

Fakta

Så tänker tjuven: 7 knep för att skydda dig

  • Be grannen hålla koll på din bostad när du är bortrest. Ta in varandras post och skotta uppfarten om det snöar.
  • Ser du någon du inte känner igen? Hälsa och fråga var den är på väg. Inbrottstjuven vill inte bli igenkänd eller ihågkommen.
  • Ett vanligt knep är att tjuvarna klär ut sig till hantverkare för att smälta in. Anteckna registreringsnummer på bilar du tycker känns misstänkta.
  • Skaffa en säkerhetsdörr, de går att bryta upp, men då väljer tjuven ofta hellre en vanlig dörr.
  • Installera rörelsedetektorer.
  • Installera sensorer som tänder utebelysningen. Tjuven vill inte synas när hen jobbar.
  • Märk och registrera värdeföremål.
Källa: SVT, Polisen
ANNONS